CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Selin Sayek Böke öncülüğünde, ‘Rusya Krizi’nin ekonomik etkilerine karşı yerelde çözümler’ konulu CHP Ortak Akıl Buluşmaları’nın ilk toplantısı Arsuz Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşti.
AK Parti iktidarının dış politikasının sonucunda ortaya çıkan ekonomik kayıpları gidermek üzere yerelden çözüm üretmek, tespit ve görüşleri paylaşmak amacıyla gerçekleşen toplantıya CHP Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanvekili İlmittin Boz, Hatay İl Başkanı Mehmet Güzelmansur, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Defne Belediye Başkanı İbrahim Yaman, Samandağ Belediye Başkanı Mithat Nehir, Arsuz İlçe Başkanı Faik Çekin, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Çukurova Belediye Başkanı Soner Çetin, Karataş Belediye Başkanı Boğaçhan Ünal, Adana İl Başkanı Ayhan Barut, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut, Silifke Belediye Başkan Yardımcıları Esen Tuba Tol ve Ömer Savar, Mersin İl Başkanı Abdullah Özyiğit, Döşemealtı Belediye Başkanı Turgay Genç, İbradi Belediye Başkanı Serkan Küçükkuru, Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen, Muratpaşa Belediye Başkan Yardımcısı Murat Şimşek, Antalya İl Başkanı Semih Esen katıldı.
“Kriz, narenciye üretimini vurdu”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan toplantının açılış konuşmasını ev sahibi olarak Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha yaptı. Katılımcılara Arsuz ile ilgili bilgiler verdikten sonra, Rusya krizinin özellikle narenciye üreticileri üzerindeki etkisine dikkat çeken Başkan Culha, Türkiye ve Rusya ilişkilerini sağlıklı bir şekilde analiz edebilmek için iki ülkenin Ortadoğu’da ve Suriye’de uyguladığı politikaların iyi analiz edilmesi gerektiğini ifade etti.
Rusya Krizi’nin salt bir Rus uçağının düşürülmesine indirgenemeyeceğini ifade eden Başkan Culha, “Bugüne kadar Türkiye nesnel olarak Suriye politikasında da ABD’nin yanında, Rusya’nın karşısındaydı. Rusya uçağının düşürülmesi, Rusya’nın Suriye’nin yanında ciddi bir şekilde durmasına ve Türkiye’nin de Suriye’de etkin bir rol alma hayalinin bitmesine neden oldu. Yanlış dış politikanın ekonomiye yansımaları her yerde kendini göstermeye başladı. Arsuz ciddi bir narenciye üretim merkezidir. Bu yıl narenciyemiz maalesef elimizde kaldı. Rusya ile Türkiye arasında çok iyi bir ticaret hacmi vardı. Türkiye’nin Ortadoğu ve Suriye politikasını yeniden gözden geçirmesi lazım. Arsuz’dan Ortadoğu ile ciddi ticari hacme sahip olan çok sayıda esnafımız var. Temennimiz Ortadoğu’da ve Suriye’de barışın yeniden tesis edilmesi, Suriyeli insanların kendi bölgelerine gitmeleri ve ticaretin yeniden canlanmasıdır. Ticari ilişkilerin düzelmesi, gelecekteki ekonomik ilişkilere de katkı sağlayacaktır” dedi.
“Arsuz Halkı gerekli mesajı verdi”
Arsuz’da kurulması planlanan termik santrale de değinen Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, “Doğallığını koruyan ve bu doğallığı korumak için ciddi çaba sarf ettiğimiz bir dönemde ilçemizde bir termik santral kurulması gündeme geldi. Bununla ilgili fikrimizi sürekli dile getirdik ama buradan tekrar dile getirmek istiyorum; termik santral konusunda Türkiye’nin en olmaz yeridir Arsuzdur… Termik santral bu bölgenin yapımı için uygun bir yer değildir. Termik santal yapılmaması için kamuoyunun tepkisi ve görüşü yetkililere özellikle de bunu kurmak isteyen firmaya sanırım mesaj olarak gitmiştir” dedi.
“Sınır il değil, sinir il olduk”
Hatay’ın son yıllarda uygulanan yanlış politikalarından ve uygulanan tedbirlerden dolayı ‘sınır il değil, sinir ili’ haline geldiğini ifade eden CHP Hatay İl Başkanı Mehmet Güzelmansur, “Hatay esnafı, sanayicisi ve işadamı inanılmaz sıkıntılı günler yaşıyor. Bu nedenle bu toplantıyı çok önemsiyoruz. Rusya krizi ve uçağın düşürülmesinden sonra Rusya’nın ambargosundan dolayı ihracatımız 3’te 1 oranında düştü. İhracat sıkıntıda olunca nakliyeci de üretici de sıkıntıya giriyor. Bankaların ve finansman kuruluşların teminat konusunda özellikle Hatay’a bakış açısı negatif bir yöne girdi” dedi.
“CHP’de aile sıcaklığı ve güven var”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke de geçmişe yolculuk yaptığı konuşmasında ortak akıl toplantılarının ilkini neden Akdeniz’de ve büyük dedesinin evinde gerçekleştiğini anlatarak, “CHP Ailesi’nin hizmet üreten başkanlarıyla burada olmaktan mutluyum. Bu havuzun etrafında dedem biz torunlarını kucağında oturtur, bize hikâyeler anlatırdı. Ben dedemin kucağında yaşadığımız aile sıcaklığını şimdi de CHP Ailemizle beraber yaşamak istedim. Dedemin kucağında bizlerin hissettiği güveni Türkiye’ye verecek olan CHP’de bu küçük havuz etrafından ‘Biz buradayız, çözüm üretiyoruz. Merak etmeyin; her şey iyi olacak’ diyebilsin istedim. Mekanın sıcaklığını Türkiye’nin sıcaklığı yapmak üzere bir aradayız. Bugün burada bir araya gelmemizin en temel sebebi de Türkiye’de iktidarın siyaset yoluyla sorun üretiyor olmasıdır. Bu sorun üreten siyasetin yerine, çözüm üreten siyaseti, siyaseti en önde yapan bizlerin ortak akıl üretmesiyle bertaraf edecek olmasıdır. Yerel iktidarlarımızda Türkiye’de genel siyaset yaparak çözüme ihtiyaç doğuran AKP’ye karşı, ‘Biz varız, yerelde vatandaşlarımızı dinleyerek, yerelde vatandaşlarımızın sorunlarını bilerek ve vatandaşla bizzat yaşadığımız soruna ortak akılla çözüm üretiyoruz” diyerek, sorunların ağırlığı altında ezilmek yerine, sorunlara ortak akılla çözüm üretip Türkiye’yi daha aydınlık günlere taşıyacağız” dedi.
“Ülkeye gelen turist sayısı yarı yarıya azaldı”
CHP’nin vatandaşa dokunan, halkın sorularına doğrudan somut çözüm üreten bir siyaset izlediğini ve CHP’li yerel yöneticileri bir araya geleceği ‘CHP Ortak Akıl Buluşmaları”nı bu siyasi yaklaşımın bir devamı olarak değerlendirdiğini ifade eden Böke, “Bugün burada ilk ekonomi ortak akıl toplantımızı Akdeniz Bölgesi’nde gerçekleştiriyoruz. Bunun çok özel bir nedeni var. Akdeniz Bölgesi’nde yapmamızın nedeni bugün açıklanan TÜİK turizm verileri ile daha iyi ortaya çıkıyor. Rusya’dan Türkiye’ye gelen turist sayısında yüzde 56’lık bir düşüş var. Yani, ülkeye gelen turistin yarısından çoğunu kaybetmişiz. Türkiye’de güvenlik sorununu ortaya çıkarmış olan AKP iktidarı, Türkiye’ye maceracı dış politikası ile dünyadan izole etmiş ve bölgedeki jeopolitik riskleri bir Türkiye riski haline çevirmiştir. Yine bugün açıklanan veriler şunu gösteriyor; 2015 yılının aynı dönemine kıyasla 2016 yılında 1 milyar dolarlık turizm geliri azalması yaşamışız. Bu gelir kaybının en yoğun şekilde hisseden iller Akdeniz bölgesindeki illerdir. Ve, bu gelir kaybını sadece turizmle sınırlı olmayacağı, otellere giren yaş sebze ve meyvenin alınmayacağı, yumurtanın alınmayacağı, o yaş sebze ve meyve ile yumurtanın taşınması için gerekli olan nakliyenin yapılmayacağı, dolayısıyla sadece 1 milyar dolarlık turizm kaybı değil, 50 farklı sektörde gelir kaybı yaşanacağı gerçeğini bugün açıklanan rakamlar gösteriyor. İşte, biz bugün burada bu sorunları bizzat yaşan belediye başkanları ve il başkanlarıyla kafa kafaya vererek, ‘Başka bir Türkiye mümkün, kendi sorunlarını kendi kendine çözme becerisi gösteren, bunu birlikte yapmaktan güç bulan ve yaptığı çözüm önerilerini de somut bir şekilde ortaya koyan siyasettir’ diyen bir yüksek ses olacak. Sadece sorun tespit eden bir ana muhalefet partisi görevi yapmış olmayacağız, biz sorunu tespit eden, ama soruna alternatif çözüm önerisini de anında ortaya koyan yeni bir siyaset yaklaşımını da Türkiye’ye hatırlatmış olacağız. Bu birlikteliğimiz sadece bir aile buluşması olduğu için kıymetli değil, bu buluşmamız Türkiye’ye başka bir siyaseti hatırlatacağı için, ‘Türkiye’ye merak etmeyin, CHP burada, derdinizi biliyor ve çözüyor” diyeceği için de çok önemli. Burada yakacağımız kıvılcım, Türkiye’de yeni bir siyaset olacak” şeklinde konuştu.
Tüm belediye başkanlarının krizin işsizlik, tarım, turizm, enerji, nakliye gibi sektörlere yansımalarını dile getirdiği toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.