Hatay’da ilk defa gerçekleştirilen “Her Yönüyle Kentsel Dönüşüm Zirvesi” şehitlerin anısına gerçekleştirilen saygı duruşu ve ardından söylenen İstiklal Marşı ile başladı.
ZİRVE, BAŞTA ULUSAL BASIN OLMAK ÜZERE KENTSEL DÖNÜŞÜMLE İLGİLENEN SEKTÖR TEMSİLCİLERİNİN BÜYÜK İLGİSİ ALTINDA GERÇEKLEŞTİ
Gerçekleşen zirveye, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın yanı sıra HBB Başkan Vekili Serdar Güven, ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin, İTSO Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, HASİAD Başkanı Tahsin Kabaali, T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedat Gürgen, Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Hatay İl Başkanı Mehmet Güzelmansur, Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerinin daire başkanları, personelleri, mahalle muhtarları katılım gösterdi.
Hürriyet, Star, Akşam, Vatan, Cumhuriyet, Yeni Şafak, Milliyet, Posta, Sözcü, Dünya ve Habertürk gibi ulusal gazetelerde görevli basın mensupları ile Sivil Toplum Kuruluşları’nın(STK) büyük ilgisi altında başlayan zirvede, kentsel dönüşüm konusunda önemli değerlendirmeler yapıldı.
Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği tarafından da desteklenen, arsa sahipleri, kat malikleri, konut ve gayrimenkul geliştiricileri, inşaat sektörü, inşaat malzemeleri sektörü ve finans sektörü temsilcilerini yakından ilgilendiren zirve, deprem riski taşıması itibariyle niteliksiz konut stokuna sahip olan ülkemizde ve ilimizde gerçekleştirilmesi gereken kentsel dönüşümün doğru yapılmasının önemine dikkat çekti.
YILMAZ: DEPREME KARŞI EN ÖNEMLİ ÖNLEMLERDEN BİRİ ESKİ BİNALARIN YENİLENMESİDİR
Kentsel dönüşümün önemli adımlarının atıldığı, üç oturum şeklinde ve Management Plus Danışmanlık ve Eğitim Kurumsal ve Kişisel Gelişim Danışmanı Genel Müdürü Haldun Ersen’in sunumu sonrasında açılış konuşması yapan İTSO Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz, “Kentsel dönüşümü her yönüyle incelerken geniş pencereden bakıldığında deprem ile kentsel dönüşüm arasındaki etkileri görmekteyiz. Ülkemiz birinci derece deprem bölgelerinde bulunmaktadır ve nüfusumuzun yarısı bu bölgelerde yaşamaktadır. Depreme karşı alınacak en önemli tedbirlerden biri, eski binaların yenilenmesidir. Kentlerin problemli bölgelerinin yenilenmesi sadece mekânsal bir dönüşüm olmayıp kentlerin sosyal dönüşümünü sağlaması anlamında önem taşımaktadır” ifadelerini kullandı.
KABAALİ: HASİAD OLARAK DAHA GÜÇLÜ BİR HATAY İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ
HASİAD Başkanı Kabaali de yaptığı konuşmada, “İnşaat, yaşama yön veren önemli sektörlerden biridir. Kentsel dönüşümün gündeme geldiği noktada sadece inşaat yönetimi yoktur, yaşama özgü tüm unsurlar bu süreçte vardır ve önemlidir. HASİAD olarak daha güçlü bir Hatay için elimizden geleni yapacağımızı söyleyebilirim. Kentsel dönüşümle şehir ruhu kaybolmayacak bir Hatay diliyorum” dedi.
ÇİNÇİN: SOSYAL DONATIYA, İNSANA, ÇEVREYE SAYGI DUYULARAK YAPILACAK OLAN HER TÜRLÜ FAALİYETLE GELECEĞE KATKI SAĞLAYACAĞIZ
ATSO Başkanı Çinçin ise” Toplantının en büyük yükünü HBB çekti. Genç ve dinamik belediye başkanlarımız var. Sporcu ve atik bir belediye başkanımız var bu da kentimize bir dinamizm getirecek. Maalesef çevre yolundan geçtiğimiz kadar adliyenin yanındaki park sıkıntısı her yerde konuşuluyor. Türkiye’de kentsel dönüşüm kötü yapı stokunu yık, üstüne fazla kat çık, sağlam binalar yap insanlar depremde ölmesin diye düşünülüyor. Kentsel dönüşüm sırasında çevreyi ve insanı önemseyerek, sosyal donatıya ve çevreye saygı duyularak yapılacak olan ve geleceğe yönelik her türlü faaliyetlere bizlerinde oda olarak çok katkımız olacaktır. Kentsel dönüşüm vazgeçilmez ve olmazsa olmazımızdır. Ama daha fazla rant olarak bu işe bakarsak sadece bina yapmak değil gelecek nesillere faydalı olamayacağımızı düşünüyorum” şeklinde konuştu.
BAŞKAN SAVAŞ: HATAY KİMLİKLİ BİR ŞEHİR, KİMLİĞİ OLMAYAN BİR ŞEHİR MARKA KENT OLAMAZ
Zirvenin ev sahibi olan Başkan Savaş, kentsel dönüşüme dair düşüncelerini dile getirdiği konuşmasında, “Son yıllarda kentsel dönüşüm konusu hayatımızda çok konuşulan bir yer edindi. Bunun ne olduğunu Hatay’da tartışmak istedik. Antakya, İskenderun, Dörtyol, Kırıkhan ve Samandağ’ın yanı sıra Hatay’ın her noktasında kentsel dönüşüm çalışmaları olacak. İstedik ki belediye başkanlarımız muhtarlarımız bu konuyu iyice tartışsın konuşsun. Benim için Hatay kimliği olan bir şehir. Biz marka kent olmak istiyoruz ama kimliğin yoksa marka kent olmak hiçbir şey ifade etmez. Türkiye’de kentsel dönüşüm ile kutu gibi evler yapılıyor ve kentsel dönüşüm değil de rantsal dönüşümler yapılıyor. Bu iş düzgün yapıldığında belediyelerin de kazanacağını düşünüyorum. Mülk sahipleri de daha sağlıklı evlerde oturabilecek” açıklamasında bulundu.
“KENTSEL DÖNÜŞÜM, HATAY’A OLUMLU KATKILAR SAĞLAYACAK”
Başkan Savaş konuşmasının devamında “Belediye başkanlarımız ve eşlerimizle birlikte Amerika’daki Türk yürüyüşündeydik. New York’ta 200- 300 yıllık evler var. 65-70 kadar da birbirine paralel olan caddeler var. Bizde bu şekilde planlı ve düzenli caddeler yok. Kutu gibi evlerde hayat bulamıyoruz. Kentsel dönüşüm maalesef ki hep rant amaçlı yapılıyor. Bu konuyu Hatay’ın kimliği ile birlikte konuşmalıyız. Bu zirve için bizlere destek veren herkese ve burada bizi bilinçlendirecek misafirlerimize ve konuklarımıza teşekkür ediyorum. İnşallah kentsel dönüşüm Hatay’a olumlu katkılar sağlayacak” ifadelerini kullandı.
ZİRVENİN İLK OTURUMUNDA, “HATAY’DA BÜYÜKŞEHİR VE YEREL YÖNETİMLER AÇISINDAN KENTSEL DÖNÜŞÜM SÜRECİ VE PLANLANAN PROJELER” KONUŞULDU
“Hatay’da Büyükşehir ve Yerel Yönetimler Açısından Kentsel Dönüşüm Süreci ve Planlanan Projeler” adlı birinci oturum, Atlas Conceptia Yönetim Kurulu Başkanı Tavit Köletavitoğlu başkanlığında gerçekleşti. Oturuma, Arsuz, Defne, Dörtyol, Antakya ilçe belediye başkanları, İskenderun Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Çetinkaya ve HBB İmar Dairesi Başkanı İhsan Çakar katılım gösterdi.
KÖLETAVİTOĞLU: KENTSEL DÖNÜŞÜM, İKİNCİ KURTULUŞ MÜCADELESİDİR
Kentsel dönüşüm sırasında dönüşüme uğrayacak yerlerin hepsinin birbirinden farklı olduğunu ve buna bağlı kalınarak yerel yönetimlerin plan ve projelerini çizmesi gerektiğinin ele alındığı oturumda konuşan Köletavitoğlu “Kentsel dönüşüm ikinci kurtuluş mücadelesidir. Kentsel dönüşüm ile ilgili Türkiye’nin birçok yerini gezdim. Şunu görüyorum ki, Anadolu’nun birçok yerinde kentsel dönüşümler bizim meselemizdir tespitini yaptım. Kentsel dönüşüm tabiatıyla yapılan her dönüşümde farklı bir vizyon ve plan altyapısı vardır. Finansal olarak da bir mekanizması vardır. Kentsel dönüşüm tecrübesinin her yere özgü farklı bir yapısı vardır, hepsi dışardan bakıldığında birbirine benzer ama hepsinin birbirinden farkı vardır” ifadelerini kullandı.
İlçe belediye başkanları hazırladıkları sunumlar ve slaytlar ile ilçelerinde gerçekleşen ve gerçekleşmesini istedikleri kentsel dönüşüm planlarını katılımcılara anlattılar.
ÇAKAR: TÜM İLÇE BELEDİYELERİ İLE BİRLİKTE BİR HATAY İMAR PLANI HAZIRLAYACAĞIZ
HBB İmar Dairesi Başkanı Çakar, yaptığı konuşmada “Kentsel dönüşüm ile ilgili çalışmalarımız il genelinde devam ediyor. Belediye başkanlarımızın ortak problemleri, imar problemleri. Biz bakanlığımızla ortak bir proje gerçekleştirdik. Ayrıca imar planlarımızla ilgili olarak gerekli çalışmalar başlatıldı. Tüm ilçe belediyeleri ile birlikte bir imar planı hazırlayacağız. Hatay ili sınırları içerisinde 15 ilçeyi kapsayacak 3000 hektarlık alanlarda ilçe belediyelerimizin imar şubeleri ile birlikte kentsel dönüşüm alanlarını bakanlığımızla görüşmeler yaparak gerçekleştirmek istiyoruz.” şeklinde konuştu.
ZİRVENİN İKİNCİ OTURUMUNUN KONUSU: KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN FİNANSAL BOYUTU VE YATIRIMLAR
PWC Ortağı Ersun Bayraktaroğlu’nun başkanlığında gerçekleşen “Kentsel Dönüşümün Finansal Boyutu ve Yatırımlar” adlı ikinci oturuma panelist olarak İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden Doç. Dr. Ali Hepşen, Abudabi Türk İş Konseyi Başkanı İbrahim Eskiocak, TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, TUREEFF (Türkiye Konutlarda Enerji Verimliliği Finansman Programı) Proje Müdürü Güliz Örnek katıldı.
BAYRAKTAROĞLU: SİZ NE KADAR PLAN VE PROJE ÇİZSENİZ DE FİNANSMAN BULAMADIĞINIZ SÜRECE HİÇBİR İŞ BİTİREMEZSİNİZ
Bayraktaroğlu yaptığı açıklamada, “Kentsel dönüşümün finansal boyutlarından bahsedeceğiz. Bu işin başı para. Siz ne kadar plan ve proje yapsanız da finansman bulamadığınız sürece hiçbir işi bitirmeniz mümkün değil. Bugün çok değerli panelistler ile bu konuyu tartışacağız. Kentsel dönüşümün finansal açıdan nasıl değerlendirilmesi gerektiğinden bahsedeceğiz” dedi.
Oturumda, bankalardan sağlanan finansman araçlar yetersiz kalırken ne gibi finansal enstrümanları kullanabileceği hakkında bilgiler paylaşıldı.
Kentsel dönüşümde bir finansal etki yaratılıp yaratılmayacağı ve enerji verimliliği değerlerinin yükseltilerek finansal ve kentsel dönüşüme katkılarının altı çizildi.
ZİRVENİN SON OTURUMUNDA “KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN TEKNİK VE HUKUKİ BOYUTLARI” ELE ALINDI
İTÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Mehmet Ali Yüzer’in başkanlığında gerçekleştirilen “Kentsel Dönüşümün Teknik ve Hukuki Boyutları” adlı son oturuma, Hatay Alt Yapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Şube Müdürü H. Burak Rıfaioğlu, AGK Hukuk Bürosu’ndan Av. Ali Güvenç Kiraz, Hatay İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Selim Harbiyeli ve Hatay Mimarlar Odası Başkanı Mustafa Özçelik iştirak etti.
YÜZER: ANTAKYA’NIN GELENEKSEL DOKUSUNU GÜNÜMÜZE UYGUN HALE GETİREREK ÖRNEK OLABİLİRİZ
Son oturumda, yaşam kalitesi yüksek mekan organizasyonlarının tertiplenmesi ile olacağının altını çizen Yüzer, “Kentsel dönüşüm fiziki alanların korunması mı yoksa mülkiyet haklarının korunması mıdır tartışılır. Kentsel dönüşüm ile Antakya’nın geleneksel dokusunu günümüzün görünümüne uygun bir hale getirerek örnek olabiliriz” ifadelerini kullandı.
Oturumda, kentsel dönüşümün riskli alan çalışmalarının yanında riskli yapılara da değinilerek, doğal afetlere karşı alınan bir yöntem olduğunun ve bu bağlamda sonuçlandırılmasını isteyen yetkililer, kentsel dönüşüm sayesinde sürdürebilir kalkınma ilkeleri kapsamında çevreyi korumak ve yaşam kalitelerini arttırılmasına ve yapıların yapılandırılmasının da hedeflendiğini vurgu yapıldı.