İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Merkez Kampüsü iyiden iyiye şekillenmeye başlıyor. Kısa bir süre önce, hemen önündeki köprülü kavşağın ve ana giriş kapısının hizmete girmesiyle dışa ve anayola daha iyi bağlanan kampüsün içinde de hummalı bir çalışma gözleniyor. Bir taraftan altyapı çalışmaları ve hazırlıkları yapılırken bir diğer taraftan da tadilat ve peyzaj çalışmaları sürdürülüyor. Ancak bütün bu çalışmalar da “insan” ögesi ön planda tutuluyor. Türk Kızılayı tarafından hediye edilen bisikletlerin pedalları İSTE’de öğrencilerin ve personelin kampüs içi ulaşımını kolaylaştırmak için dönüyor. Şimdilik mütevazı bir bisiklet yolu kullanılıyor, ama ileride daha güzel ve yüksek standartlarda bisiklet yollarının planlanması yapılıyor. Sağlıklı yaşam, bisiklet kullanımının yaygınlaştırılması, peyzaj, yeşil kampüs-içi ulaşım ve kampüsün şehre bağlantısı konuları üzerinde titizlikle duruluyor. Bu konularda başta İskenderun Belediyesi olmak üzere, ilgili tüm paydaşlarla görüş alışverişinde bulunuluyor ve işbirliği yapılıyor.
Bu bağlamda, Hatay Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Daire Başkanı Muhammet İkbal Polat ile Rektör Prof. Dr. Türkay Dereli, İSTE Merkez Kampüsü girişi önündeki çevre düzenlemesini yerinde inceledi. İkili bir yandan İSTE Bisiklet Topluluğu öğrencileri ile birlikte pedal çevirirken bir yandan da kampüsün çevre düzenlemesi ve bisiklet yolları konusunda görüş alışverişinde bulundu.
İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, Üniversiteye ilk etapta Türk Kızılayı tarafından hediye edilen bisikletlerin sayısının zamanla artırılacağını belirterek; “Belediyelerimiz bisiklet temini ve bisiklet yolu konusunda bize yardımcı olacaklarını belirtiyorlar. Sağlık Bakanlığı’na da müracaat etmiş durumdayız. En az 100 adet bisikletimizin kampüsümüzde kullanımda olmasını hedefliyoruz, bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
Üniversite önünde hizmete giren köprülü kavşak ve çevre düzenlemesinin Üniversite için çok faydalı ve etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Türkay Dereli; “Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne ve emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz. Kavşak, ana giriş kapımızla da iyi entegre oldu. Herkes, ana giriş kapımızın mütevazı olmasına rağmen niçin çok beğenildiğini soruyor. Ben de, ‘çünkü bu kapıyı yapan arkadaşlar işin içine sevgi kattılar diye cevap veriyorum” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Türkay Dereli, sözlerini; “Bizim işimiz de bisiklete binmek gibi bir şey. Sürekli pedal çevirmek zorundasınız. Durursanız düşersiniz. O yüzden iyi bir kampüs tasarlamak ve yapabilmek için çaba gösteriyoruz arkadaşlarımızla birlikte. Teknoversite’mizin kampüsünün insan odaklı olmasını istiyoruz. Yaya dostu ve çevre dostu olmasını istiyoruz. Mastır planımızda tüm bu unsurlar inşallah göz önünde bulundurulacak. Fakat şunu belirtmek istiyorum ki, elbette kampüs önemli, elbette fakülte binaları, sayıları önemli… Ama onlardan da önemli olan şeyler var. Mesela insan, eğitim, öğretim ve araştırma kalitesi gibi. Biz bunlara da yatırım yapıyoruz. Teknoversite vizyonu ile bir ‘yenilikçilik ve girişimcilik ekosistemi’ kurmak istiyoruz” diyerek tamamladı.