Deniz Kaplumbağalarının Yaşam Alanları Koruma Altında

CHELONİA MYDAS VE CARETTA CARETTALARIN YUVALARINDA ÖZEL ÖNLEMLER ALINDI
HBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, Uluslararası Doğa Koruma Birliği(IUCN) kriterlerine göre nesilleri tehlike altında olan yeşil deniz kaplumbağaları (Chelonia Mydas) ve Caretta Carettaların yumurtlama döneminin başladığı bu günlerde bu güzide deniz canlılarının yumurta bıraktıkları yuvaları işaretleyerek koruma altına aldı.
DOLĞUN: DOĞANIN İNSAN KAYNAKLI KİRLİLİĞİ CANLILARA ZARAR VERİYOR
Yuvaların özenle işaretlenerek koruma altına alındığı çalışmalarla ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan HBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ahmet Dolğun, “Maalesef ki sahillerimizin insan kaynaklı olarak gerçekleşen kirliliği, deniz kaplumbağalarının yaşam alanlarını etkilemektedir. Herhangi bir kumsalda dünyaya gelen deniz kaplumbağası yıllar sonra olgunlaştığı zaman yuva yapmak üzere yine aynı kumsala gelmektedir. Bu kumsalı aynı şekilde yerinde bulamazsa neslini devam ettirememektedir. Kaplumbağalar ambalaj atıklarını, plastikleri ve çöpleri besin sanıp yiyerek boğulmaktadır. Atıklar kaplumbağaların yuvalama yapmak için çukur kazmalarına engel olmaktadır. Yumurtadan çıkan yavrular atıklara takılarak denize ulaşmada güçlük çekmektedir” ifadelerini kullanarak, kaplumbağalarının yaşamını tehdit eden ve üremelerini sınırlayan birçok olumsuz durumun ortadan kalkması için hummalı çalışmalar gerçekleştirdiklerini kaydetti.
SAHİL VE DENİZLERİN TEMİZLİĞİ BAŞKAN SAVAŞ’IN YAKIN TAKİBİNDE
Sahil ve deniz temizleme çalışmalarını Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş’ın bu konudaki hassas tutumu çerçevesinde gerçekleştirdiklerini belirten Dolğun, “Deniz temizliği çalışmalarını 2 adet deniz temizleme teknesi ile askıda bulunan atıkları konveyör bant sistemi ile toplayarak yapıyoruz. Kıyı ve plajların temizliğinde 2 adet kum eleme makinesi ile 2 adet sıkıştırmalı çöp kamyonu kullanılıyor. Temizlik çalışmalarımızda Samandağ’da 34, Arsuz’da 27, Dörtyol’da 14, Erzin’de 7 ve Payas’ta 3 olmak üzere toplam 85 personel görev almaktadır. 1 Nisan’da başlayan çalışmalarımız sayesinde; sahillerimiz temiz hale gelerek kaplumbağaların yaşam alanları korunacak” dedi.
TEMMUZ AYI SONUNA KADAR 1000 ADET YUVANIN TESPİT EDİLEREK İŞARETLENMESİ HEDEFLENİYOR
Yuva tespit çalışmalarında yer alan üniversite öğrencisi Mehmet Sert ise, 20 günlük çalışma neticesinde 382 yuvaya ulaştıklarını belirterek, Temmuz ayı sonunda 1000 adet yuvanın tespit edilebileceğini ifade etti.
Yuvalarda yaklaşık 100 bin yumurta bırakılmasını tahmin eden ve bu yumurtaların 45 bininden çıkacak yavru deniz kaplumbağasının sadece binde birinin hayatta kalabileceğini ifade eden HBB yetkilileri, Samandağ Çevre Koruma Derneği üyeleri ve üniversite öğrencileri ile birlikte vatandaşların dikkatini çekmesi ve duyarlılık oluşturması amacıyla kaplumbağaların yuvalarına renkli bayraklar yerleştirdi.

4M3A0085 IMG_8133

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.