Cumhuriyet Bayramı 93.Yılı kutlama törenleri, 28 Ekim günü Atatürk Anıtına çelenklerin sunulması ile başladı ve 29 Ekim günü saat 08:30’da Kaymakam Abdulaziz AYDIN’ın makamında tebrikleri kabulü ile devam ederek Sebati Gönenç Okulu bahçesinde düzenlenen kutlama programı ile devam etti.
Okul bahçesinde düzenlenen program, Saygı Duruşu ve İstiklal Marşının okunması, Kaymakam AYDIN’ın beraberinde Belediye Başkanı ile birlikte törene katılan halkın ve öğrencilerin bayramını kutlaması, şiirlerin okunması, öğrenci korosunun sunumu,Cumhuriyet Bayramı konulu etkinliklerde çeşitli dallarda dereceye giren öğrencilere ödül töreni ve “Söz konusu Vatansa gerisi teferruattır”konulu oyunun sergilenmesi akabinde yapılan resmi geçit töreni ile sona erdi.
Kaymakam AYDIN’ın, günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmasında;
Yüce Türk Milletinin; siyasal, toplumsal ve kültürel alanda bir yenilenme, kalkınma,modernleşme ve aydınlanma projesi olan Cumhuriyetimizin ilanının 93. yıldönümünü milletçe, birlik ve dirlik içerisinde kutlamanın coşku ve heyecanı içerisindeyiz.
Bugün burada bu güzel günde, Koca tarihin ve şu gök kubbenin şahitliğinde,
Yunusların, Edebalilerin, Ertuğrul gazilerin, Battal gazilerin, Gazi Abdurrahman Paşa’ların ve 41.Fırka Şehitlerinin şahitliğinde,Yastığı mezar taşı, yorganı kar olanların şahitliğinde,
Ceddimizin ve başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere son devletimizi kuranların manevi huzurunda,Devletimizin en büyük gününü kutlamak için toplandık.
Cumhuriyetin 93. Yılını kutlamak üzere toplandık. Hepimize kutlu olsun…
Cumhuriyetimizin kuruluş süreci milli tarihimizin kaydettiği en büyük ve en şanlı mücadelelerden biridir. Kurtuluş Savaşı, milletimizin var olma savaşı, Cumhuriyet ise yeniden dirilişin adıdır. Cumhuriyet çalışmanın, kararlılığın, azmin, birlik olmanın, yeniden doğmanın tarihidir.
Büyük Türk Milleti nice zorluklarla elde ettiği bu değerlere her ne koşul altında olursa olsun sahip çıkacak, dostluğunu ve kardeşliğini; din, dil, ırk ve mezhep ayrımlarına kurban etmeyecektir.
Farklı dil, inanç ve kültürleri bir arada yaşatan medeniyetin en büyük mirasçıları olarak, devraldığımız bu değerli mirası aynı yüksek ruh ve şuurla her geçen gün daha da güçlendirerek ülkemizi, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün işaret ettiği muasır medeniyetler seviyesinin ötesine taşımaya kararlıyız.
Türkiye Cumhuriyeti millî hâkimiyet, tam bağımsızlık ve hukuk devleti ilkeleri üzerine bina edilmiştir. Bu temel ilkelere göz diken unsurların memleket dâhilinde ve haricindeki mevcudiyetlerine 15 Temmuz 2016 tarihinde bir kez daha şahit olduk. O gün aynı zamanda, iradesine ve bağımsızlığına kasteden hain güçlere karşı kahraman milletimizin, Millî Mücadele döneminde olduğu gibi, yine yek vücût olup canını siper etmede bir an bile tereddüt etmediğine de şahit olduk. Zira bu büyük millet; vatan, bayrak ve istiklâli söz konusu olduğunda gözünü kırpmadan ölüme atılabileceğini, tarihi boyunca defalarca ispat etmiştir.
Büyük Önder Atatürk’ün söylediği gibi; “Bugün hepimize düşen ortak görev; ulusal değerlere, bilince, Cumhuriyet’e sahip çıkmak, Çanakkale’yi, Kurtuluş Savaşı’nı kazanan ruhu korumak ve bu bilinci gelecek kuşaklara aktarmaktır. Türk Milleti dili, kültürü, tarihi ve saygın kimliğiyle aydınlık yarınlara el ele, gönül gönüle güçlü biçimde yürüyecektir.”diyerek konuşmalarını tamamladılar.