Meme Kanserinde,Erken Evrede Sağ Kalım Oranı Yüzde 100’e Yakındır

Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Meme Kanserine Dikkat Çekti 

“FARKINDA OL, GEÇ KALMA!”

Özel İskenderun Gelişim Hastanesi, ‘1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık ve Bilinçlendirme Ayı’ kapsamında, erken teşhisin hayat kurtardığına dikkati çekmek ve bilinçlendirmek amacıyla İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda konferans düzenledi. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında gerçekleştirilen konferansa; hastane yönetiminin yanı sıra, sivil toplum kuruluşları, parti kadın kolları ve vatandaşlar katıldı. Meme kanserinin simgesi haline gelen pembe kurdelelerin takıldığı etkinlikte; Obezite ve Reflü Uzmanı Genel Cerrah Op. Dr. Cavit Göktaş ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu, meme kanseri ile ilgili katılımcılara bilgi aktardı.

“Farkındalık Arttı”
Açılış konuşmasına, erken teşhisin önemine dikkat çekerek başlayan Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Genel Müdür ve Başhekimi Dr. Ömer Suha Caymaz, “Bilindiği gibi kadınlarda en sık görülen kanser tipi olan meme kanserinde, son yıllarda teşhis ve tedavi anlamında büyük ilerlemeler yaşandı. Erken tanı sayesinde ameliyat seçenekleri ve uzun süre hayatta kalma şansı arttı. Erken tanısı yapılmış meme kanseri, artık tamamen tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu nedenle erken tanıya önem verelim. Bu farkındalık oldukça, ölüm oranlarında azalmalar olacak ve kanserle savaşma imkânımız olacak” dedi.

Tedavisi mümkün olan meme kanserinin erken tanı konulduğunda tedavi edilebilen bir hastalık olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Op. Dr. Cavit Göktaş, sunumunda; meme kanserinin oluşumu, belirtileri, teşhis ve tedavi yöntemlerine değinerek, “Dünyada görülen en sık ölüm nedeni kanserdir. Kanser, ölümcül olmakla birlikte, ciddi işgücü ve maddi kayıplara neden olmaktadır. Bilindiği gibi meme kanseri; yılda yaklaşık 15 bin kadını etkilemektedir. Meme kanseri risk faktörleri arasında; ailede meme kanseri öyküsü olması, geç menopoz görülmesi, erken adet yaşı, çocuk emzirmeme, obezite riski yer almaktadır. Meme kanserinin belirtileri ise; tümör, memede ağrı, memede büyüme, büzülme veya küçülme, cilt değişikliği, meme başı ile ilgili değişiklikler, koltuk altı, kol ödemi, sırt ağrısı ve meme başı akıntısıdır. Erken teşhis önemlidir; çünkü erken evrede sağ kalım yüzde 100’e yakındır. İleri evrede ise sağ kalım oranları düşmektedir ve daha yoğun kemoterapi ve radyoterapi olmak zorunda kalınabilir” açıklamasında bulundu.

Konuşmasında, meme koruyucu ameliyatların erken evrede uygulanabildiğini ifade eden Op. Dr. Cavit Göktaş, “Erken yakalanmış uygun vakalarda meme koruyucu cerrahiyi rahatlıkla uygulayabilmekteyiz. Meme kanserinden korkmadan, öncelikle farkında olarak, memeyi ve hastalıklarını tanıyarak meme kanserinden korunmanız da, erken dönemde tedavi olma şanslarını arttıracaktır” dedi.

“Kanserden Korunmak İçin Kontrollerinizi Aksatmayın”

Meme kanserinin, dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanser tipi olduğuna dikkat çekerek sunumuna başlayan Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu ise, “Kadınlarda ortaya çıkan kanserlerden yüzde 32’si, kansere bağlı ölümlerin yüzde 18’i meme kanserine bağlıdır. Dünyada yedi kadından birinin meme kanseri olma olasılığı vardır. Meme kanseri; 20 yaşına kadar çok seyrek, 30 yaşından sonra görülme sıklığı ilerleyen yaşla beraber artmaktadır. Ayrıca nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte; kalıtsal, hormonal ve çevresel etkenlerin meme kanserine neden olabileceği düşünülmektedir. Meme kanseri, teşhis edildiğinde en kolay tedavi edilen ve iyileşen bir kanser türüdür. Meme kanseri, yavaş gelişen bir tümördür. Bir santimlik bir çapa ulaşıncaya kadar geçen süre 5-8 yıldır. Bir santimden küçük kitleler, sadece mamografi ile tespit edilebilir. Bu da tedavinin başarısı için şarttır. Mamografi, yüzde 90 oranında kanseri belirlemektedir. Meme kanseri erken tanı konulduğu zaman en kolay iyileşen ve yüzde 100’e yakın tedavi edilen bir kanser türüdür. Meme kanserinden korunmak için kontrollerinizi aksatmayın” dedi.
Katılımcıların sorularının ardından, uzun bir süreç sonunda meme kanserini atlattığını ifade eden katılımcılardan Hülya Gökpınar Türkmen ise yaşadığı süreci anlatarak, erken evrenin hayatını kurtardığına dikkat çekti.
Konferansın ardından Genel Müdür ve Başhekim Dr. Ömer Suha Caymaz; Op. Dr. Cavit Göktaş ve Doç. Dr. Sadık Muallaoğlu’na çiçek takdim etti. Ardından Op. Dr. Cavit Göktaş ise, Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Metin Yıldız’a, İskenderun’a kazandırdığı onkoloji merkezi hizmetinden dolayı teşekkür plaketini Başhekim Caymaz’a sundu. Konferans, düzenlenen kokteylle sona erdi.

4 5

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.