Hatay Valisi Sayın Erdal Ata’nın yanı sıra Hatay Milletvekili Adem Yeşildal, Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Serdar Güven, Vali Yardımcısı Bilal Bozdemir, Antakya Kaymakamı Eflatun Can Tortop, Antakya Belediye Başkanı İsmail Kimyeci, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Andiç, Hatay Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (HESOB) Başkanı A. Kadir Teksöz, Antakya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri ile çok sayıda firma yetkilisi katıldı.
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen Hatay Valisi Sayın Erdal Ata, Hatay’ın hem sanayisiyle hem tarımıyla ülke ekonomisine çok büyük katkıları olan bir ilimiz olmasına rağmen bu zamana kadar bir fuar düzenlenmemesini önemli bir eksiklik olarak gördüğünü ifade etti. Vali Ata, ‘’Bu fuar Hatay’daki sektörlerin gelişmesi için atılmış ilk adımdır. Her yıl burada sadece tarım değil, mobilyacılık sektöründe, ayakkabıcılık sektöründe de önemli fuarlar düzenleyerek birkaç yıllık süreçte Hatay’ın da diğer gelişmiş iller gibi bir fuar merkezi yapacağımıza gönülden inanıyorum. Çünkü burada gördüğüm kadarıyla gerçekten bir heyecan var. Böylesine bir fuarın düzenlenmesinden dolayı insanların gözlerinde bir mutluluk olduğunu görüyorum.’’ dedi.
Ülkelerin sanayi ve teknolojide ne kadar gelişirse gelişsin tarım sektörünün asla ihmal edilmemesi gerektiğini ifade eden Vali Ata, ‘’Bugün dünyanın en gelişmiş ülkelerine bakın en fazla tarım teşvikini o ülkelerin verdiğini görürsünüz. Bizim ülkemiz açısından da tarım sektörü çok önemlidir. Halkımızın %40’ı geçimini tarımdan sağlamaktadır. İlimiz istihdamının yaklaşık %30’u tarım sektöründen sağlanmaktadır. Biz tarıma ne kadar yatırım yaparsak, tarımla ilgili sorunları ne kadar kısa sürede çözersek hem çalışan insan sayısında hem de tarımdan geçinen insan sayısının refah düzeyinde o derece yükselme şansımız olacaktır. DSİ’nin bölgemizde başlatmış olduğu çok önemli sulama projeleri var. Onlar bittiği takdirde -ki önümüzdeki birkaç yıllık süreç içerisinde bunlar bitecek- ilimizdeki sulanabilir tarım alanlarının tamamı suya kavuşacak. Böylece ilimizin ülke ekonomisine katkıları daha da artacaktır.’’ dedi.
Hatay Milletvekili Adem Yeşildal ise yaptığı konuşmada, ‘’Başlamak bitirmenin yarısıdır. Hatay olarak fuarcılık alanındaki ilk faaliyetimiz. Ama gerçekten burada büyük bir heyecan görüyorum. Buraya katılım gösteren firmaların fuardaki irtibatları, buradaki ticarete ve kendi ticaretlerine olan karşılıklı katkıları fuarların devamlılığı açısından son derece önemlidir. Bunu da ortaya koyacak vizyon Hatay’da var. Hatay’ın gelişmesi için el birliği ile çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Bizler birlik ve beraberliğimizi ortaya koyduğumuz zaman Büyükşehir Belediyemizle, İlçe Belediyelerimizle, Valiliğimizle, sivil toplum kuruluşlarımızla, borsalarımızla Hatay’ın var olan değerlerini daha süratle yukarı taşıma imkânımız olur. Birlikten güç doğar. İnşallah gelecek günler daha aydınlık olacaktır. ‘’ dedi.
Hatay Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Serdar Güven ise bu tarım fuarının Hatay’daki fuarcılık geleneğinin oluşturulması için ilk adım olduğunu ifade ederek, ‘’Tarım fuarından sonra mobilyacılık fuarını da burada açacağız. Ben isterim ki mobilya fuarından sonra bir ayakkabıcılık fuarı da organize edilsin. Elbette Hatay’ın potansiyeli çok yüksek. Tarım, demir-çelik, mobilya, ayakkabıcılık vs. bunlar lokomotif sektörlerdir. Bunun dışındaki sektörleri de yavaş yavaş tanıtarak burada başka bir sinerji yaratılabileceğini düşünüyorum.’’ dedi.
Hatay Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (HESOB) Başkanı A. Kadir Teksöz ise ‘’Bugün Hatay’da ilk defa açılmış olan tarım fuarının gururunu ve sevincini hep birlikte yaşamaktayız. Geldiği gün itibariyle Sayın Valimiz fuarlar hakkında bilgi alarak bizlere yardımcı olmuştur. Kısa süre içerisinde fuarın yetiştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Tarım fuarı sadece çiftçimizin ve tarım ürünleri ile meşgul olanlara değil medeniyetler şehri Hatay’ımızın tanıtımına da katkı sağlayacaktır.’’ dedi.
Antakya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Mehmet Ali Kuseyri, Hatay’ı diğer illerden ayıran sayısız değerlerinin yanında ilimizin bir tarım merkezi olmasının önemine de dikkat çekerek, ‘’Hatay’ın tarım alanları, toprak yapısı, iklimi ve diğer doğal koşullarla üründe çeşitliliğe, ikinci ürün yetiştirilmesine imkan vermektedir. İlimiz doğru projeler ve politikalarla çok büyük ekonomik değer yaratabilecek bir potansiyele sahiptir. İlimizin önemli geçim kaynaklarını oluşturan tarım ve hayvancılık konusunda fuar organizasyonu yapılması son derece önemlidir.’’ şeklinde konuştu.
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin ise ‘’Biz tarım sektörüne ivme kazandırmak için bir yola çıktık. Tüm eksikliklerimize rağmen bu fuarı gerçekleştirmeyi başardık. Bu bir ilktir. Bu fuarın oluşması için emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum. Hatay’ı, Türkiye’ye ve dünyaya tanıtacak bir markamız bulunmamasını bir eksiklik olarak görüyorum. Bunları aşmanın yolunun Hatay’daki üretimi ön plana çıkarmak olduğunu düşünüyoruz. Onun için bu adımı attık. Herkesin desteğini bekliyoruz.’’ dedi.
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Andiç ise sahip olduğu verimli toprakları, tarıma uygun iklim şartları ile tarım sektörünün bölge ekonomisinin yüzyıllardır temel geçim kaynaklarından birisi olduğuna dikkat çekerek ilimizin narenciyenin, pamuğun ve zeytinin cenneti olmasının yanı sıra konum itibariyle ticaretin de buluşma noktası olduğunu vurguladı.
Traktörden tarımsal mekanizasyonlara, gübreden tohuma, danışmanlık firmalarından finans sektörüne kadar tarım ile ilgili her konuda firmaların katılımı ile ziyaretçilerin beğenisine sunulan Fuar, 6 Kasım’da son bulacak.