Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken ile Hatay Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Abdulkadir Teksöz, İskenderun’da Esnaf Oda Başkanları ile bir araya geldi.
Hatay Esnaf Odalarının daveti üzerine Hatay’a gelen TESK Başkanı Palandöken, Antakya’da düzenlenen Hatay Mobilyacılar Fuarına katıldıktan sonra akşam saatlerinde İskenderun’a geldi. İskenderun sahiline gelen TESK Başkanı Palandöken’i, İskenderun Esnaf ve Sanatkârları Odaları Birliği Başkanı Uğur Fırat ve Esnaf Oda Başkanları birlikte karşıladılar.
Genel Başkan Palandöken’i İskenderun’da ağırlamaktan dolayı onur duyduklarını belirten İskenderun Esnaf Odaları Birlik Başkanı Uğur Fırat, “Genel Başkanımızı İskenderun’da görmekten dolayı son derece mutluyuz. Sağ olsun Antakya ziyaretlerinden sonra bizleri kırmayarak şehrimizi ziyaret etti ve bizleri onurlandırdı” dedi.
İskenderun sahiline hayran kalan ve burada bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade eden TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken basın mensuplarının sorularını da cevapladı.
Başkan Palandöken, Büyükşehir yasasından dolayı Arsuz bölgesindeki esnafların bürokratik işlemler konusunda bazı sıkıntılar yaşadığını ve mevcut yasanın ardından esnafın sıkıntılarını gidermek ve kolaylaştırmak anlamında yapılan ve yapılacak çalışmalar hakkında da bilgiler verdi.
Genel Başkan Palandöken Arsuz Esnafına Müjdeyi Verdi!
TESK Genel Başkanı Palandöken, “Tabi bu yönetmelikle ilgili yanlış bir bilgilendirme var aslında olay tek bir pencerede tek merkezde yönetilmesi en doğrusu. Esnaf odasının özelliklerinin birisi de sosyoekonomik kimlik yapısına uygun bölgede onlara hizmet etmek. Antakya’ya götürmek birincisi eziyet, ikincisi masraf ve üçüncüsü ise en kıymetli olan zaman kaybıdır. İlgili bakanlık bunu düzeltmeye çalışıyor ama bu güne kadar Gümrük ve Ticaret Bakanlığının torba yasası meclise gelmedi. Takdir edersiniz ki, son iki yılda başta terör, FETÖ davası ile meclisin gündemi o kadar yoğun. Hiç esnaflarımızın üzülmesine gerek yok. Eğer bu iş böyle devam edecek ise motorize ekip kuracağız. Ekipler merkezden buraya gelerek, haftanın belirli günlerinde bu durumu çözecek. Şimdi buna mahal vermeden biz onu, İskenderun’da, Arsuz’da ya da hangi ilçe de ise oradaki karma odalar vasıtasıyla bu hizmeti getireceğiz. Artık her şey elektronik, bilgi sistemi bütün bilgilere erişmek kolay, ABD ile aynı anda yarışıyorsun da Antakya Esnaf ve Sanatkârları Odasındaki sicilini bulup buradaki esnafın sorununun çözülmesi çok daha kolay. Bu iş tahmin ediyorum ki yılbaşından önce çözülmüş olur.” dedi.
Palandöken; ‘Her Şey Düzelir Önce Memleket Bir Huzura Kavuşsun’
Esnafın sosyal güvenlik konusundaki sıkıntıları hakkında yapılan çalışmalar ile ilgili de bilgiler veren Genel Başkan Palandöken, “Üç kurum birleşti. Sosyal güvenlik kurumu olmasının asıl sebebi artık Bağ kurlu, SSK’lı ve memur diye bir şey yok. Bunların hepsinin bir çatı altında birleşmesi norm birliğinin sağlanması lazım. Yani bugün asgari ücretin altında bir bağ kurlu neden maaş alsın. Yanında çalıştırdığı kişi 7000 iş gününde emekli olurken, kendisi 9100 gün niye olsun. Çalıştırdığın işçini en fazla 8 saat çalıştırırsın, ondan sonra mesai vermek zorundasın. Türkiye Cumhuriyeti sosyal devlet, eğer ben primi zamanında yatıramadıysam 60 gün sonra sağlık hizmeti alamıyorum doğru, ama alamamak ile birlikte parayı bulup yatırdığım zaman ise almadığım sağlık primini yatırmak zorundayım. Bir kere bu çifte standart ve uygulanması zor bir iş. Bunların hepsi düzelir. Ama öncelikle bu memleketin bir huzura kavuşması lazım.” dedi.