Arsuz Belediyesi, ekonomiye geri kazandırılabilecek atıkların çevreyi kirletmesini önlemek için başlattığı geri dönüşüm seferberliğini sürdürüyor. Arsuz Belediyesi Çevre Kontrol ve Koruma Müdürlüğü ve Muhtarlıklar Müdürlüğü’nün birlikte organize ettiği toplantıda, ambalaj atıklarının geri dönüşümle ekonomiye yeniden kazandırılmasını sağlamak amacıyla ilçe genelinde başlatılan ‘Ambalaj Atığı Geri Kazanım Projesi’ ve geri dönüşümün önemi bu kez muhtarlara anlatıldı. Envitec Çevre Teknolojileri Çevre Mühendisi Ümran Anılan tararından yapılan sunuma muhtarların yanısıra Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, başkan yardımcıları ve birim müdürleri de katıldı.
“Amacımız, sorunları çözmek”
Arsuz Belediyesi Muhtarlık İşleri Müdürü Ali Yoksulabakan, bilgilendirme toplantısının aynı zamanda müdürlük tarafından muhtarlarla düzenlenen dördüncü istişare toplantısı niteliğini taşıdığını belirterek, “Hafta içerisinde siz değerli muhtarlarımızla enerji sorunlarının çözümüne yönelik biraraya geldik. Amacımız; muhtarlarımızın kendi mahallelerinde gördükleri sorunları müdürlüğümüze aktarmaları, sonrasında da bu hususları daire müdürlerimizle değerlendirip imkanlar ölçüsünde çözüme kavuşturmaktır. Bu süreçte müdürlüğümüz ile istişare halinde olmanız hem sorunların daha hızlı çözülmesi, hem de zaman kaybı olmaması açısından oldukça önemlidir. Bu istişare toplantılarında zaman zaman diğer birim müdürlerimiz de halka iletilmesi gereken konularda siz değerli muhtarlarımızı bilgilendirecekler. Bu toplantımızda da Çevre Koruma ve Kontrol Müdürümüz Sayın Şerif Akçalı tarafından düzenlenen ve sunumu Envitec Çevre Teknolojileri firmasından Çevre Mühendisi Ümran Anılan tarafından yapılacak olan ‘Ambalaj Atıklarının Geri Dönüşüme Kazandırılması konusunda bilgiler vereceğiz” dedi.
“Ambalaj atıklar çöp değil”
Daha sonra söz anılan Envitec Çevre Teknolojileri Çevre Mühendisi Ümran Anılan, atık kavramının tanımını yaparak, atık türleri ve geri dönüşümün faydaları, bu konuda neler yapılması gerektiği hakkında bilgiler verdi. Bir litre atık yağın bir milyon litre suyu kirlettiğine dikkat çeken Anılan, plastik, metal, cam, karton ambalajlar ve kompozit gibi ambalaj atıklarının çöp olmadığına vurgu yaparak, bu atıkların maddi değeri olduğunu ve mutlaka ülke ekonomisine kazandırılması gerektiğinin altını çizdi.
“Geri dönüşümle ekonomiye katkı”
Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, geri dönüşümle atıkları kaynağında ayrıştırıp yeniden kullanıma kazandırmak için başlatılan atık pil ve atık yağ toplama, pet şişelerin geri dönüşüme kazandırılması ile Ambalaj Atığı Geri Dönüşüm Projeleriyle hem doğal kaynaklarını, hem çevreyi korumak, hem de ekonomiye katkı sağlamayı hedeflediklerini belirterek, gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak adına bu tür sosyal sorumluluk projelerine büyük önem verdiklerini söyledi.
Ambalaj atıkların uzun yıllar doğada kalıp toprağın verimini düşürdüğü, doğaya ve insan sağlığına zarar verdiği dikkate alındığında herkesin bu konuda daha duyarlı olup, üzerine düşeni yapması gerektiğini söyleyen Başkan Culha, ilçe merkezinin yanı sıra okullara da 93 adet ambalaj atığı geri dönüşüm kumbarası yerleştirileceğini ve bu atıkların düzenli olarak toplanacağını söyledi.
“Arsuz, büyük bir şantiye gibi”
Muhtarlara ilçe genelinde yapımı devam eden ve yapılması planlanan çalışmalar hakkında da bilgiler veren Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, “Bizler katılımcı bir belediyecilik anlayışıyla ilçemizi yönetiyoruz. Demokrasinin gereği olarak herkes fikrini söylemeli. Muhtarlarımız bizim paydaşlarımızdır. Dolayısıyla sıkıntıları hep beraber çözmeye çalışıyoruz. Sürekli beraber istişare toplantıları yapıyoruz. Muhtarlıklar Müdürlüğümüz bu durumu biraz daha sistematik hale getirdi. Talepler oraya geliyor ve ilgili birimlere havale ediliyor. Şu anda Arsuz resmen büyük bir şantiye gibi… Elektrik, asfalt ve dere ıslahı çalışmalarımızın yanı sıra Işıklı – Konacık’ta asfalt çalışması yapılıyor, Gökmeydan ve Arsuz’da dereler ıslah ediliyor, Çetillik’te semt pazarı , Karaağaç’ta iki tane sosyal tesisimiz hızla yükseliyor. Kent Meydanı yapımı, Gözcüler’de nikah salonu yapımı başladı. Üçgüllük ve Akçalı’da iki spor tesisimizin yapımı tamamlandı. Karaağaç’ta suni çim saha ihalesi yapıldı. 24 adet park projemizin ilçe genelinde yapımı devam ediyor. Konacık çıkışı, Tülek Mahallesi yol ayırımında altyapıya esas olacak jeolojik sondajlar yapılıyor, altyapı ihalesi yapılmak üzere. Şu anda finansla ilgili çalışmalar var. İnşallah belediye hizmet binamızı da yapacağız. Yani düşlediğimiz, planladığımız, daha doğrusu söylediğimiz her şey hayata geçecek. Planlama çerçevesinde mahallelerimizin üst taraflarını birbirine bağlayacak olan bağlantı yollarımız kaldı. Bu yollar fiziken var, ama bazıları çok, bazıları ise idare edebilir durumda. Bu yolların yapımını 2017 yılı programına alacağız ve menfez, köprü gibi bağlantılarını da yapacağız. VIP olarak nitelendirdiğimiz yollara Karaağaç’tan başladık. Gözcüler’de de idari çalışmaları tamamlanan, polis karakolunu geçtikten sonraki 25 metrelik yolun tescili yapıldı ve çok yakın bir süre içinde de bu yolun açılmasını hedefliyoruz” dedi.
Mesai sonrası sağlık ocağı sıkıntısına son
Belediye yatırımlarının yanı sıra, devlet ve büyükşehir yatırımlarının da devam ettiğini söyleyen Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, “Devlet yatırımı olarak hükümet konağı yapılıyor. Gökmeydan Mahallemizde yapılan bir toplum sağlığı merkezi var. Baktığınız zaman minik bir hastane gibi görünüyor. Burası, hastanemiz yapılana kadar oraya kadroların yerleşmesiyle hastane gibi hizmet verebilir. Çünkü, bu alanda ciddi bir eksiğimiz var. İl Koordinasyon toplantılarımızda da Sayın Valimize ve il sağlık müdürümüze hafta sonu ve saat beşten sonra, yani mesai saatleri dışında sağlık konusunda mağdur durumda olduğumuzu dile getirdim. Çünkü sağlık ocakları kapanıyor. Bu sağlık merkezinin mesai sonrası hizmet verebileceği tarafımıza iletildi” şeklinde bilgiler verdi.