İnşaat Mühendisleri Odası İskenderun Temsilciliği ve İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde ‘İnşaat Sektöründe Riskler ve Risk yöntemi’ ile ilgili bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Toplantıya konuşmacı olarak katılan Düzce Üniversitesi’nde görevli Yardımcı Doç.Dr. Latif Onur Uğur, ‘İnşaat Sektöründe Riskler ve Risk yöntemi’ hakkında sine vizyon destekli olarak bilgiler verdi.
Çalışma Bakanlığı’nın 01 Ocak 2017 tarihinden itibaren inşaat, otomotiv, metal, enerji, elektrik, elektronik sektörlerinde faaliyet gösteren iş yerlerinde 40 meslek için denetim yapıp sertifikasız çalıştırıldığı tespit edilen iş yerleri için 527 lira para cezası uygulayabileceği, 500 bin işçi kapsamdayken, sadece 100 bininde sertifika olması, bu işin ehemmiyetini daha da arttırıyor.
Türkiye genelinde en fazla iş kazalarının yaşandığı mesleklerin başında gelen İnşaat sektöründe faaliyet gösteren ve Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan firmalar, başlarına felaket gelmeden, can ve mal kayıpları yaşanmadan Mesleki yeterlilik Belgesi alınmasının kendileri ve kazaya karışabilecek kişinin de haklarının korunması için hayati önem taşıması açısında bu belgenin alınması artık kaçınılmaz hale geliyor.
İTSO Meclis Başkanı Ugutmen, “Odamız da Mesleki Yeterlilik sınavları yapılacak”
Toplantının açılış konuşmasını yapan İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Servet Ugutmen, özellikle inşaat sektöründe faaliyet gösteren firmaların Mesleki Yeterlilik Belgesi alması gerektiğine dikkat çekti. Olası bir iş kazalarının telafisinin mümkün olamayacağına vurgu yapan İTSO Meclis Başkanı Ugutmen, Alınacak Mesleki Yeterlilik Sertifikası ile bu riskin olmayacağını ifade etti. İnşaat sektörünün 40 meslek dalı arasında en fazla iş kolunu temsil ettiğini belirten Ugutmen, konuşmasının devamında ise şu ifadelere yer verdi: “İnşaat sektöründe Mimarlarımız müteahhitlik de yapıyor, danışmanlık ta yapıyor. Mesleki Yeterlilik Sertifikalarının alınması ile ilgili Yaklaşık 5 aydır her konuşmamda bu konuyu gündeme getiriyorum. İnşaatlar bu işte önemli bir yer tutuyor. İnşaat sektörü en tehlikeli iş kollarından birini oluşturduğu için, İnşaatlarda çalışan ustaların büyük bir bölümünün ise ne yazık ki Mesleki Yeterlilik Sertifikaları yok. Bunlar ileriki zamanlar da iş verenler için de sorun haline gelebilir.” Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Bünyesinde ‘Meybem’ adı verilen bir sınav merkezi oluşturulduğuna vurgu yapan İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen; “Bu sınav merkezi bizlerden talep bekliyor. Biz de sizlerden talep bekliyoruz. İnşaatlarınız ile ilgili danışmanlık yaptığınız veya projelerini çizdiğiniz inşaatlarla alakalı iş verenleriniz ile görüşürseniz bunlardan gelecek talepler doğrultusunda odamızda sınav açabileceğiz. Sınav merkezi kurabileceğiz. Belirtilen iş kolları ile ilgili talebiniz olursa biz de Odalar ve Borsalar Birliğinden bununla ilgili sınav talep edebiliriz. Sizden gelen talepler doğrultusunda sınav açabiliriz. Bu sınavın ücreti ise kişi başı 350 TL’dir. Bu para Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ‘MEYBEM” Hesabına yatırılması gerekiyor.” Şeklinde bilgilere yer verdi. Sertifikaları alan işletmelerin kendi sorumluluklarını da yerine getireceğine dikkat çeken Ugutmen, Böylece işletmelerimiz herhangi bir ceza almaktan da kurtulmuş olacaktır” dedi.
Harbiyeli: “Kaza gelmeden, Mesleki Yeterlilik Belgesi alınmalı”
İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı Selim Harbiyeli, da toplantıda söz alarak Mesleki Yeterlilik Belgesi alınması konusuna dikkat çekti. Harbiyeli konuşmasında; “İskenderun Şubemiz ile birlikte Hatay’da çok hareketli günler yaşıyoruz, çeşitli toplantı ve seminerlerle üyelerimizi ve genç inşaat firmalarımıza yönelik bilgilendirme seminerleri düzenliyoruz. Ülkemiz, siyasal ve ekonomik yönden zorlu bir süreçten geçiyor. Bu zor sürece rağmen mesleğimizi icra etmeye çalışıyoruz. Bu bağlamda mesleğimizi en iyi şekilde yerine getirebilmek için yeni yönetmeliklere ve yeni çıkan kanunlara ihtiyacımız oluyor. Bu konularda çeşitli toplantı ve seminerler de veriliyor. Bu gün Sayın İTSO Meclis Başkanımız Servet Ugutmen Bey’in söylediği konunun çok önemli olduğunu ben de ifade etmek istiyorum” dedi. Mesleki Yeterlilik Belge alınmasının yürürlüğe girdiğini belirten Harbiyeli; “Olası bir denetleme de, veya olası bir kaza durumunda maalesef hepimiz risk altındayız ve bu riskin farkında değiliz. Türkiye’de maalesef başımıza iş geldiği zaman eyvah deriz. Bu Mesleki Yeterlilik belgesi alınmasının çok ciddi bir fırsat olduğunu söylemek isterim. Olası bir kaza durumunda zaten hiç şansınız yok. Artık çalışmaların dijital sistem üzerinden de kontrol edilebilmesi, olası bir kazada Mesleki Yeterlilik veya Ustalık belgenizin olamaması durumunda cezadan kaçamayacaksınız. Bu bakımdan bu fırsatı iyi değerlendirmek ve bu belgeyi mutlaka almamız lazım. İnşaat Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odasının bu işe önderlik etmesi gerekir” şeklinde ifadelere yer verdi.
Yard.Doç.Dr.Uğur: “Girilen her işte Risk Analizi yapmak lazım”
Toplantıya konuşmacı olarak katılan Düzce Üniversitesinde görevli Yardımcı Doç.Dr. Latif Onur Uğur sunumunda, ’İnşaat Sektöründe Riskler ve Risk Yöntemi”hakkında sine vizyon destekli olarak bilgiler verdi. Uğur, “Bilgiyi kullanarak yeni bilgilere ulaşmak çok önemlidir. Girilen her işte risk analizi yapmak lazım. İş sağlığı ve iş güvenliği ise bu işin alt koludur. Büyük işlerden, büyük ihalelere giren firmalarımız büyük paralar kazandığı gibi kaybedebilirler, risk alabilirler. Bizim en önemli işimiz karar verebilmektir” dedi.
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Halil Şahin Meclis Salonunda gerçekleştirilen toplantıya İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen, İTSO Yönetim kurulu üyesi Bülent Seküçoğlu, İnşaat Mühendisleri Odası Hatay Şube Başkanı Selim Harbiyeli, İnşaat Mühendisleri İskenderun Temsilcilik Başkanı Selahattin Gündüz, Düzce Üniversitesi’nde görevli Yardımcı Doç. Dr. Latif Onur Uğur, ve inşaat firması yetkilileri katıldılar.