Sevgili Hemşehrilerim, kabul edelim ki gittikçe şişmanlıyoruz. Mutfağımız dünya çapında bir mutfak, ancak aşırı doymuş yağ, kolesterol, şeker tüketimi olan da bir mutfak aynı zamanda.
Obezite tüm dünyada ikinci önlenebilir ölüm nedenidir
Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması-2010 ön çalışma raporuna göre Türkiye’de obezite sıklığı erkeklerde %20,5, kadınlarda 41,0, toplamda %30,3’tür. Rakamlar korkutuyor gerçekten, aslında her türlü sebze ve meyveyi, tahılı, kurubakliyatı bulmak, üstelik ucuza bulmak mümkün bizim memlekette. Ancak, aşırı et, hayvansal yağ ve şeker tüketimimiz nedeniyle çeşitli hastalıkların da güçlü birer adayı oluyoruz.
Türkiye şeker hastalığında Avrupa birincisi!
Sağlık Bakanlığı ve İstanbul Tıp Fakültesi’nin işbirliği ile Türkiye’de diyabet, yüksek tansiyon, şişmanlık ve endokrinolojik hastalıklarının görülme sıklığı ile ilgili yapılan çalışmaya göre (TURDEP-II) Türkiye’de şişmanlık ve şeker hastalığı yüzdesi her geçen yıl katlanarak artmaktadır. Bu çalışmaya göre, şişmanlık görülme sıklığı 12 yılda %44 artış göstermiş ve 12 yılın sonunda oran %32 olarak belirlenmiştir. Şişmanlıkla ilişkili olarak şeker hastalığı 12 yılda %90 artış göstererek %7.7’den %13.7’ye çıkmıştır.
Çözüm nedir?
Kısaca çözüm, düzenli fiziksel aktivite ve doğru beslenmedir. Düzenli fiziksel aktivite ve doğru beslenme ile oluşabilecek hastalıklar büyük oranda engellenmektedir.
Bazı öneriler:
Yemekler hazırlanırken yağ ve şeker konusunda elinizi korkak alıştırın. Biliyorum, bizim yemeklerimiz aşırı yağlı, tatlılarımız da aşırı şekerli oluyor. Bu tür tariflerde yağ ve şekeri kısmaya yönelmenizi öneriyorum.
Sucuk, salam, sosis yememeye çalışın. Bu tür ürünler aşırı doymuş yağ, aşırı tuz ve kanserojen maddeler içerir. Dünya Sağlık Örgütü de yayımladığı raporlara göre et tüketiminin kansere neden olduğunu açıkladı. Ayrıca et tüketimi de prostat kanserinden diğer kanserlere kadar pek çok hastalığın nedenidir.
Antioksidan içerikleri nedeniyle taze sebze ve meyveleri çiğ olarak tüketin. Sofranızdan eksik etmeyeceğiniz mevsiminde taze meyve ve sebzeler bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar hem de istenmeyen kilolardan kurtulmanıza yardımcı olur. Bununla beraber hücreler arınıp yenilenirler.
Özellikle kızartma ve tatlılardan uzak durulmalıdır.
Mezelere sarımsak eklenirse harika tatlar ortaya çıkarılabilir. Sarımsak deyip geçmeyin, miniciktir ama düzenli yenildiğinde şifa deposudur. Sarmısağın tansiyonu dengeleyici özelliğinden faydalanın.
Kurubakliyatları sofranızdan eksik etmeyin. Humus, pilaki şeklinde ya da yemek olarak hazırlayabilirsiniz. Bizim mezeler meşhurdur, bunlardan faydalanalım.
Cevizi kullanmayı çok severiz, biliyorum. Mezelerde ve yemeklerde cevizi kullanmanız omega 3 ihtiyacınızı karşılamaya yardımcı olacaktır. Cevizin yanısıra fındık, badem de tercih edilebilir.
Mayonezli mezeler yerine zeytinyağlı mezeler tercih edilmelidir.
Hayatımız stresli ve hızlı geçiyor, ayaklarda ve vücudumuzda görülebilecek ödemi engellemek için koyu yeşil yapraklı sebzeler oldukça önemli yer tutuyor. Her öğünde yeşil yapraklı sebzeler tüketmenizi öneririm.
Sevgiler…
Beslenme ve Diyet Uzmanı Kevser Başkara