İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen ve Siemens Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy’un konuşmacı olarak katıldığı ‘Endüstri 4.0’ konulu bilgilendirme toplantısı düzenlendi.
Hızla gelişen teknolojiye ayak uydurmak isteyen ülkeler arasında kıyasıya mücadeleler devam ederken, özellikle elektronik çağdaki yenilikler, yeni buluşlar, yeni üretilen mamullerde rekabet ile birlikte ucuzlukları da beraberinde getiriyor. Tüm bu gelişmeler ışığında Siemens Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy’un konuşmacı olarak katıldığı ‘Endüstri 4.0’ konulu toplantıda katılımcılara Endüstri alanındaki son gelişmeler anlatıldı. İTSO ev sahipliğinde gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısı ise yoğun ilgi gördü.
İTSO Başkanı Yılmaz, “Gençlerimizi Endüstri 4.0 Gereksinimleri Doğrultusunda Yetiştirmeliyiz” İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, toplantı öncesi yaptığı konuşmasında; “Farklı sektörlerin değer kazanması, dış ticaret yöntemlerinin yenilenmesi ve bu yeniliğe adapte olan ekonomilerin büyümesi; mevcut sistemde oldukça önemli değişiklikler yaşanmasına sebep olacaktır. Akıllı hale gelemeyen cihazların, süreçlerin, üretim ve tedarik kanallarının önemini yitireceği ve varlığını devam ettiremeyeceği de öngörülmektedir.
Endüstri 4.0’da üretimin; hayata geçen fikirlerle ve firmaların inovasyon kapasiteleriyle doğru orantılı olacağı tahmin edilmektedir. Yani, insanların kas gücü yerine entellektüel birikimleri ile bazı değerler yaratacağı düşünülmektedir. Ülkemizin bu sürece adapte olabilmesi için öncelikle işgücü kalifikasyonunun artırılması gerektiğini düşünüyoruz. Genç nüfusa sahip ülkemizde gençlerimizi Endüstri 4.0’ın gereksinimleri doğrultusunda yetiştiremezsek, başa çıkılması güç sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz. İşsizlik oranı artarken, karşılanamayan nitelik gerektiren açık pozisyonların da giderek artması mümkün olabilir. Ülkemiz için dördüncü sanayi devriminde başarıyı yakalamanın yolu eğitimden geçiyor. Aksi takdirde gelişmiş ülkelere göre düşük olan işgücü maliyetimizin sağladığı avantajın hiç bir önemi kalmayacak. Dolayısıyla eğitim sisteminin endüstri 4.0 gereksinimleri doğrultusunda revize edilmesi, ayrıca firmaların da mevcut personellerinin eğitimlerine yatırım yapması gerektiğini düşünmekteyiz” şeklinde ifadelere yer verdi.
Siemens Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy ‘Endüstri 4.0’ı anlattı:
İTSO Halil Şahin Meclis Salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına konuşmacı olarak katılan Siemens Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy ‘Endüstri 4.0’ı Sine Vizyon destekli olarak anlattı. Ersoy konuşmasında, ülkeler arasında hızla gelişen teknolojik yenilikler, yatırımlar ve rekabetlere dikkat çekerek, Türkiye’nin de bu gelişimden istifade etmesi gerektiğine dikkat çekti.
Türkiye’nin yeni sanayi devrimine geç kalmaması için atması gereken adımları detaylı bir şekilde anlatan Ersoy konuşmasını şu başlıklarla sürdürdü:
Endüstri 4.0 ülkemizde konuşulur hale geldi Siemens A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Ali Rıza Ersoy, bilgilendirme toplantısındaki sunumunda; “ülkemizde Endüstri 4.0 konusunun geçen yılla yapılan kıyaslamaya göre bu yıl daha çok konuşuluyor olduğunu söyledi.
Ersoy, Google arama motoru verilerinden alınan bilgilere göre Endüstri 4.0 konusunda ciddi arama artışları görüldüğünü bunun da “Türkiye’de Endüstri 4.0 artık konuşuluyor” anlamına geldiğini belirtti. Ersoy, son Davos toplantılarında da Endüstri 4.0 ifadesinin bir motto olarak ele alındığını kaydederek, Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde bu yıl Endüstri 4.0 konusunun forumlarda ele alındığını hatırlattı.
Neden 4. Sanayi Devrimi’ne ihtiyaç var
Sanayi devriminin süreçlerini ele alarak sunumuna bir giriş yapan Ali Rıza Ersoy, 3. Sanayi Devrimi’nin IT ve elektroniğe dayalı olduğunu hatırlattı. Ardından da soru sorarak devam etti: “Şu anda her şey yolunda. Tamam. Her şey yolundayken neden bir 4’üncü devrime ihtiyaç olsun? Çok ciddi bir tehditten dolayı 4’üncü devrimi yaratıyoruz. Türkiye’nin de ekonomik olarak batıda yer aldığını hepimiz kabul ediyoruz. O halde bu tehditin ortasında Türkiye de var. 2006 ile 2011 yılı arasındaki sanayi üretimi karşılaştırmasına bakıldığında Çin tehditini görüyoruz. Doğunun sanayi üretimi anlamında batıyı çok geçtiğini görüyoruz. Doğunun batının elindeki krallığını kaptığını görüyoruz. Bu tehdit hepimize.”
Çin tehditine karşı
Ali Rıza Ersoy, Endüstri 4.0’ın kısa sürede ulaşılacak bir hedef olmadığını ancak bunun gelip geçici bir heyecan da olmadığını belirtti. Ersoy, Çin’in 27 farklı Avrupa ülkesinin sanayi üretim rakamları¬na yaklaşıp, 2016 yılında ise aynı seviyeye ulaşıp, aşmasının yarattığı tehdite karşı Endüstri 4.0 stratejisinin oluşturulduğunu söyledi.
Batı’nın, 200 yıldan fazla süredir sürdürdü¬ğü endüstriyel üretim gücü hükümranlığını Doğu’ya kaptırma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını ifade eden Ali Rıza Ersoy Endüstri 4.0 sürecini şöyle özetledi:
Ali Rıza Ersoy Batı’nın Çin tehditine karşı yapmayı hedeflediği 3 maddeyi şöyle sıraladı:
1-Pazara çıkış hızı
2-Esnek üretim
3-Verimlilik esasına dayalı üretim
Yeni meslekler ortaya çıkacak Ali Rıza Ersoy, Endüstri 4.0 konusunda Türkiye’deki gelişmelerden örnekler verdi: “Türk -Alman Üniversitesi Mekatronik öğrencilerine lisans eğitiminde Endüstri 4.0 dersi koydu. İzmir’de bir üreticimiz Endüstri 4.0 departmanı açtı. Ben gelecek ile ilgili inanılmaz derecede iyi niyetliyim. Ülke yol haritası belirlenirken, tahminimce kamu, sonbahar aylarında YÖK’ten, üniversitelerden Endüstri 4.0 için önemli görevler isteyecek. Süreç 30 yıl ise önümüzde önemli sayılacak bir süre var. Geleceğin meslekleri tek bir konuya dayalı meslekler olmayacak. Birkaç dalın birlikte işlendiği bugün olduğundan çok daha kompleks hale gelecek.”
“Yukarıdaki iki maddeye ek olarak ise verimlilik geliyor. Avrupa şöyle diyor: Üretim hattımı öylesine ucuzlatabilmeliyim ki Çin’den ucuza üretebilmeliyim. Pazara çok hızlı gireyim, esnek hatlara kavuşarak müşteri tercihine göre üretim yapayım ve Çin’den ucuza üreteyim. Bunları yapabilirsem krallık koltuğuna yine oturabilirim, diyor Batı.
Doğu ucuz insan gücü sayesinde avantaj elde edebiliyor. Oysa ben çok ciddi otomasyona gidip insanı fabrika ortamındaki üretim hattından çekip yerine esneklik şartını da sağlayacak otonom robotları istihdam edersem, Doğu’nun elde ettiği insani ucuzluk avantajını da ortadan kaldırmış olurum. Böyle bir düzen insani ortamlardan çok daha ucuz.”
Bu 3 şartı sağlamak için Batı’da Almanya’nın önderliğinde çalışma başlatıldığını kaydeden Ali Rıza Ersoy şunları söyledi:
“Biz de Türkiye’de kamu ile çok yakın çalışıyoruz ve tahmin etmediğim kadar duyarlı olduklarını görüyorum. Kamu ev ödevine o kadar ciddi hazırlanıyor ki, konu, 17 Şubat’ta Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu’nda ‘Akıllı Fabrikalar’ başlığı altında Kamu’nun belgesine girdi. BTK’da kabul edilen belgeye göre önümüzdeki aylarda Ülke Platformu kurulacak. Üniversitelerden, sanayicilerden, teknoloji üreticilerinden önde gelenler bir araya gelip ülkenin yol haritasını çıkartacaklar. İlgili kanunlar meclisten geçirilmiş, hibe ve teşvik konuları yeniden düzenlenmiş hale gelecek. Bu yaz Endüstri 4.0 Türkiye Platformu kurulacak, tıpkı Almanya’daki gibi. Bunun altı ayda halledilmesi planlanıyor. Türkiye’nin yol haritası hazırlanıyor. Sonbaharda da açıklanması hedefleniyor.”
İTSO ‘da düzenlenen toplantıya, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, DASİDEF Yönetim kurulu Başkan vekili Faruk Ekinci, DASİFED Başkanı Mehmet Kılıçlar, Siemens Genel müdür yardımcısı Ali Rıza Ersoy, İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen, İTSO Başkan yardımcısı Muhsin Yeter, İTSO yönetim kurulu üyeleri Bülent Seküçoğlu, Necat Özkaya, Gassan Kuran, M.Ali Bulut, Okan Belli, İTSO Meclis üyeleri, akademisyenler, iş adamları ve davetliler katıldılar.