Avrupa Birliği (AB), Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD), Türkiye Cumhuriyeti Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu tarafından finanse edilen “Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı” kapsamında ülke genelinde düzenlenen seminerlerin on beşincisi11 Mayıs‘da Hatay İskenderun’da kadın girişimcilerin katılımı ile gerçekleşti.
Seminerde, kadın girişimcilerin finansal ve yönetimsel yetkinlikleri ile sosyal becerilerinin geliştirilmesine yönelik danışmanlık ve finansman destekleri konularında bilgi verildi.
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ve TOBB İskenderun İl Kadın Girişimciler Kurulu’nun ev sahipliğinde gerçekleşen seminere, bölgedeki kadın girişimci ve yöneticilerle yerel kurum temsilcileri katıldı. Ayrıca programın katılımcı bankaları Garanti Bankası, QNB Finansbank, Türk Ekonomi Bankası ( TEB), Türkiye İş Bankası ve Vakıf Bank’ın yetkilileri kadın girişimcilerle bir araya geldi.
İTSO Başkanı Yılmaz, “Kadın Girişimcilerimiz Ülkemizin geleceğinde etkin rol oynuyor”
Seminerin açılışında konuşma yapan İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, “Ülkemizin gelecek hedeflerine ulaşabilmesi için girişimcilik yeteneklerimizin artırılmasına ihtiyaç duyulmaktadır. Özellikle genç girişimcilerimizin ve kadın girişimcilerimizin,ülkemizin geleceğinde etkin rol oynayacağına inanıyoruz. Ancak kadınlarımızın iş hayatında istenen düzeyde yer almadığını da hepimiz bilmekteyiz.Konuya ilişkin somut bilgiler paylaşmak gerekirse; Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan verilere göre ülkemizde 15 yaş ve üzeri nüfustaki istihdam oranı erkeklerde %65 olurken, kadınlarda ise %27,5 olarak gerçekleşmiştir. 28 tane Avrupa Birliği üyesi ülkelerde ise ortalama erkek istihdam oranı %70,8 olarak gerçekleşirken, kadın istihdamının ortalaması ise %60,4 düzeylerine ulaşmıştır.Verilerden de anlaşılacağı üzere, kadınlarımızın iş hayatındaki varlığını desteklemek, uluslar arası arenada ülkemizin rekabet düzeyini artıracak en önemli unsurlar arasında bulunmaktadır. Bu noktada, kadınlarımızın işgücüne katılımının artırılmasında, iş hayatında aktif olarak yer alan siz değerli kadın girişimcilerimize de önemli görevler düşüyor. Bu gibi faydalı seminerlerimizin sayısının artırılması için hep birlikte çalışmamız gerektiğine inanıyoruz. Oda olarak kadın istihdamının desteklenmesi için elimizden gelen tüm desteği sağlayacağımızı da ifade etmek istiyorum” dedi.
TOBB Hatay İl Kadın Girişimciler Kurulu Ugutmen,”Markalaşmada ürün firmalara kişilik kazandırır”
TOBB Hatay İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Yeşim Ugutmen de seminerin ilk bölümünde yaptığı konuşmasında; “Kadın İşletmelerine Finansman ve Danışmanlık Desteği Programı” hakkında bilgiler vererek şöyle konuştu: “Seminerin amacı, siz kadın işletme sahiplerine finansman ve danışmanlık desteği kapsamında kadın girişimcilerin finansal ve yönetimsel yetkinleri ile sosyal becerilerini geliştirmek ve sunulan danışmanlık ve finansman destekleri konusunda bilgi vermektir. Kadın Girişimciliğin istihdam oluşturma ve ekonomik büyüme sağlama konusunda önemli bir rol oynadığını biliyoruz. Ülkemiz nüfusunun yarısının kadından oluştuğu gerçeğinden hareketle Türkiye’nin kalkınmasında oluşturacağı katma değer düşünüldüğünde, kadınlarımızın her birinin ekonomik hayata katkıda bulunmasının ne kadar önemli olduğu ortadadır. İş hayatına atıldığımızda önemli olan konulardan biri de markalaşmaktır. Markalaşmanın başarılı bir girişim sayılabilmesinin ön koşullarından biri ürün ürün ya da firmaya kişilik kazandırmasının sağlanmasıdır. Bir işe başlamak bir girişimcilik fikrini hayata geçirmek cesaret gerektirir. Bu nedenle yaptığınız ve yapacağınız işlerde yenilikçi ve üretken olmak, ilerleyeceğiniz yolda başarıya bir adım daha yaklaşmanıza destek olacaktır. Kurduğunuz şirketin kendi kendine başarıya ulaşmasını beklemeyin elinizden geldiğince yeni fikirler üretmeli ve hayata geçirmelisiniz” şeklinde ifadelere yer verdi.
Frankfurt School Kıdemli Bankacılık Uzmanı Ahmet Güney Gönüllü,işletmelerini analiz ederek farklı bir bakış açısıyla gözlemleyebilecekleri, programa özel olarak geliştirilen ‘İşletme Merceği’ hakkında da detaylı bilgi verdi.Seminerin ikinci bölümünde; Hatay’ınde ğerli kadın girişimcilerinden Nidal Özdemir,lider kadınlara örnek olacak kendi başarı hikayesini anlattı.‘’İşletmenizi büyütmenin anahtarı: “Marka Olma Sanatı’’ başlıklı eğitim bölümünde ise; Frankfurt School Kıdemli Pazarlama ve İletişim Uzmanı Didem İzgi, marka olabilmenin uzun ve stratejik serüvenin incelikleri anlattı. Başarılı marka örnekleri ve sıra sışı marka yaratma süreçlerinin de yer aldığı bu bölümde, markanın ayırt edici özelliklerinden renk, isim ve logo hakkında da bazı ip uçlarına değinildi.
Katılımcılar, EBRD’nin küçük işletme destek hizmetlerine, katılımcı bankaların sunduğu finansal ürün ve hizmetlere de erişim fırsatı yakalayarak, katılımcı banka yetkilileri ile birebir görüşme imkânı buldular.
Seminer boyunca katılımcı kadın girişimci ve yöneticiler, birbirleriyle tanışarak ortak bir platformda iş ağı geliştirme şansı da yakaladılar. Kadın liderler ‘’İşletmenizi büyütmenin anahtarı :’Marka Olma Sanatı’
başlıklı seminere İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İTSO Meclis Başkanı Servet Ugutmen, bölgedeki kadın girişimci ve yöneticilerle yerel kurum temsilcileri katıldı. Ayrıca programın katılımcı bankaları Garanti Bankası, QNB Finansbank, Türk Ekonomi Bankası ( TEB), Türkiye İş Bankası ve Vakıf Bank’ın yetkilileri kadın girişimcilerle bir araya geldi. Seminer sonda ise katılımcılara ‘Katılım Belgesi’ dağıtıldı.