“Kışın, 85 bin nüfusa yetmeyen enerji, yazın, 250 bin nüfusa hiç yeterli gelmez!”
Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, Elektrik Mühendisleri Odası(EMO), Antakya Çevre Koruma Derneği, Defne Kent Konseyi ve Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu iş birliğiyle düzenlenen “Hatay Enerji Forumu 2017” toplantısına konuşmacı olarak katıldı. Hatay Muhasebeciler Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleşen ve EMO Enerji Daimi Komisyonu Başkanı Bülent Damar, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Enerji Birimi Koordinatörü Olgun Sakarya, Toroslar EDAŞ Bölge Müdürü Aydın Şahin’nin yanı sıra pek çok enerji kurmayını, belediye başkanları, siyasiler ve STK temsilcileri ile buluşturan forumda Başkan Culha, hem elektrik mühendisi, hem de belediye başkanı olması dolayısıyla “Yerel yönetim gözüyle enerji yatırımları” başlığı altında yaptığı konuşmasıyla fark yarattı.
“Yerel yönetimlerle dirsek teması şart”
Hatay’ın enerji üretim ve tüketim potansiyelinin ortaya konulması, mevcut sorunlarının irdelenmesi ve çözüm önerileri getirilmesi açısından Hatay Enerji Forumu 2017 toplantısını önemsediğini söyleyen Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, “Hatay için çok önemsemesi gereken bir forum. Çünkü ilimiz ciddi anlamda enerji sorunu yaşamaktadır. Bizler bu forumda hem siyasetçi, hem de teknik kimliğimizle varız. Yaşamın her alanı siyasettir. Hiçbir şeyi siyasetin dışında tutamazsınız. Siyasetçiler; kişilerin, bireylerin vatandaşların daha huzurlu ve refah içerisinde yaşamaları adına siyaset yapıyorlar. Bizler de bu şiarla siyaset yapıyoruz. Bizim yerel yöneticiler olarak yaşadığımız sıkıntılar teknik elemanlardan daha fazla. Çünkü bizler seçilmiş insanlarız ve vatandaş bize oy vermiş, elektik kesildiği zaman saatin kaç olduğunu dikkate almadan bizi arayarak, tepkiyle elektriğin niçin kesildiğini sorabiliyorlar. Her ne kadar elektrik sorumluluğumuzda değil ise de vatandaşlarımızın sürdürülebilir, kaliteli enerji almaları yönünde bizler gerekli katkıyı, çabayı göstermek durumunda olduğumuzu düşünüyoruz. O sorumluluğu da büyük bir oranda taşıyoruz. Buradan yola çıkarak resmi kurumalarla istişare yapıyoruz. Yalnız, bu konu yine yatırımla çözülecek işlerdir.
Yerelde baktığınız zaman, kendi ilçem özelindeki sıkıntıları anlatacağım ama bu sıkıntıların bir bütün ilçelerimizde de yaşandığını düşünüyorum. Hızlı bir yapılaşma var ilçemizde. Ben göreve geldiğimde 81 bindi nüfusu Arsuz’un üç yıl sonra ise 85 bin nüfus oldu.. Yazın 250 binlere ulaşan bir nüfus sayımız var. 85 bin nüfusa göre yeterli olmayan enerji şebekesi veya enerji yatırımları veya trafolar 250 bin nüfusa göre hiç yeterli kalmıyor ve sıkıntılar yaşamaya başlıyoruz. Hayata geçireceğimiz projelerin karşılığı olan nüfusa gerekli enerjiyi vermek gerekiyor. Bunun içinde gerekli yatırımların yapılması gerekiyor. Mevcut şebekemiz eski, yatırımlar yetersiz. Gerek köyden gelen, gerekse beldelerden dönüşen mahallelerimizde ağaç direk tipi şebekelerimiz var. Bunların acil bir şekilde tekniğe uygun şekilde revize edilmesi, şebekenin yenilenmesi, hatta ve hatta şebekenin yer altına alınması lazım. Nüfus sayısının dikkate alınarak trafo sayısının tekrar güncellenmesi gerekiyor. Bunu yaparken il ve ilçe müdürlüklerinin yerel yönetimlerle dirsek teması içerisinde olmaları gerektiğini düşünüyorum. Enerjisa bir yıllık yapılanma dönemini atlattı. Hızlı bir dönüşüm ve çalışma içersinde.. Yatırımlarla ilgili çalışmalar çok iyi bir yere gidiyor. Ama çok eksiğimiz var. İnanılmaz sayıda problemimiz var. Bunları aşmak için zamana ihtiyaç var. İkinci bir hususta yatırımların merkezi boyutu var. Her ne kadar Enerjisa imtiyaz sahibi firma olsa da, yatırım teklifleri bir bütün merkezi hükümet tarafından onaylanmadan hayata geçirilmiyor. Enerjisa’nın bakanlık tarafından onaylanmadan bu hizmetleri alamayacakları realitesi olduğunu öğrenmiş bulunmaktayız. İlimiz genelinde ihtiyaç duyulan bütün yatırımların ilçelerdeki yerel yönetimlerle yapılarak bunların siyasilerce merkezi hükümet tarafından onaylanmasının sağlanmasıyla bu sıkıntılar çözülebilir” dedi.
“Yenilenebilir enerji kaynaklarından maksimum düzeyde yararlanılmalı”
Hatay’ın ciddi anlamda yenilenebilir enerji kaynağı potansiyeli olduğunu belirterek, termik santrallere karşı olduğunu bir kez daha dile getiren Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, “İlimiz yenilenebilir enerji kaynakları açısından çok zengin bir bölgede bulunuyor. Öncelikli olarak bu şartları zorlamak gerekmektedir. Bu kente bu kaynakları çok iyi kullanmak lazım, ancak minimum oranda faydalanıyor. Bunu değerlendirdikten sonrada enerji ihtiyacı hasıl olursa uygun enerji çeşidi ve uygun yerlerde yine yerel yönetimlerle birlikte planlama yapılması gerekmektedir. Bu yine termik santral nitelikli değil, rüzgar santralleri, güneş santralleri, jeotermal enerji olabilir. Bu doğal zenginlikler çok iyi değerlendirilebilir. Sırf kar amacıyla Hatay’ın kalbi olan Arsuz’da Koruma Kurulu tarafından korumaya alınan, yaban hayatı koruma tarafından korumaya alınan, Turizm Bakanlığı’nın turizm bölgesi ilan ettiği bir yere termik santral kurulması mantığın bittiği noktadır. Arsuz; tarım, narenciye, zeytincilik, balıkçılık ve seracılığıyla inanılmaz hamle yapan bir ilçedir. Hem tarımı katledeceksiniz, hem denizin mavisini, doğanın yeşilini bitireceksiniz. Dolayısıyla biz bu mücadeleyi verirken santralin kurulmaması için Hatay’ın bir bütün desteğini aldık. Mersin ve Adana’dan da destek aldık. İnşallah bundan sonra burada böyle bir talep ve böyle bir direnç olmaz” şeklinde konuştu.