Arsuz Belediyesi’nin “Temiz çevre bizim elimizde” sloganı ile düzenlediği 5-11 Haziran Çevre Koruma Haftası etkinlikleri kapsamında 11 dalgıç Arsuz Nehri’ne dip temizliği için daldı. Çevre konusunda farkındalık yaratmak ve çevreyi temiz tutmaya yönelik bilinci arttırmak amacıyla düzenlenen etkinliklere balıkçılar da teknelerine astıkları pankartlarla doğanın ve denizlerin korunmasına destek verirken, nehirde adeta görsel bir şölen oluştu.
Rhososs Cafe’de başlayan, nehir dip temizliği ve tekne turu, Arsuz Otel’de İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü sunumu ve Hatay Büyükşehir Belediyesi(HBB) Çevre Koruma Kontrol ve Daire Başkanlığı sunumun ardından da Okullararası resim sergisi ve ödül töreni ile son bulan etkinliklere Arsuz Kaymakamı Musa Sarı, Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, HBB Çevre Koruma Kontrol ve Daire Başkanı Ahmet Dolgun, CHP Arsuz İlçe Başkanı Faik Çekin, ARİAD Başkanı Adnan Ağır, ilçe kurum ve daire müdürleri, belediye meclis üyeleri, öğrenciler ve veliler katıldı.Çevre Koruma Haftası’nın amacının çevre kirliliğinin yarattığı sorunlara dikkat çekmek,çözüm yolları bulmak ve bunların uygulanmasına yardımcı olmak olduğunu söyleyen Arsuz Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Şerif Akçalı, “Çevre denince; havası, suyu, toprağı ve canlılarıyla içinde yaşadığımız doğa aklımıza gelir. Biz insanlarda öteki canlılar gibi doğanın önemli bir parçasıyız. İnsanoğlu çok uzun yıllar doğa ile uyum içerisinde yaşadı. Çevresini kirletmedi, iklim, bitkiler, hayvanlar ve insanlar arasında kurulmuş olan ekolojik denge 19.yüzyılda başlayan ve hızla gelişen sanayi, beraberinde çevre kirliliğini de getirdi. Bunun yanında; Böceklerle mücadelede kullanılan kimyasal zehirler, nükleer santrallerden sızan gazlar, biriken çöpler, insan ve hayvan atıkları ile suların kirletilmesi, fabrikalardan çıkan katı, sıvı ve gaz atıkları gibi sebepler havada ve suda oksijen miktarını azaltarak canlıların ölmesine sebep vermektedir. Görüldüğü gibi çevrenin kirlenmesi, doğanın dengesini bozmakta, canlıların hayatını tehdit etmektedir. Günümüzde en çok tartışılan sorunların başında gelen çevre kirliliği, insanların eseridir. Öyleyse bu sorunun çözülmesi yine biz insanlara düşmektedir. Bu açıdan 5-11 Haziran Dünya Birleşmiş Milletler Teşkilatının önerisi ile 1972 de Dünya Çevre Günü ve haftası olarak kabul edildi.
Sonuç olarak: Bütün canlıların yaşayacağı bir doğa için çevre sorunları yalnızca dünya çevre gününde değil, düşünen her insanın her zaman görevi olmalıdır” derken, çevre mücadelesinde herkesin daha duyarlı olmasını temenni etti.Doğada var olan güzelliklerin hepsinin insanların hayatını kolaylaştırdığına dikkat çeken Arsuz Belediye Başkanı Nazım Culha, “En güzel temizlik kirletmemektir. Bizler doğayı korudukça doğada bizi koruyacaktır. Yaşadığımız doğadan ihtiyacımız olan her şeyi almaktayız. Hatta günümüzde gelişen teknoloji içerisinde yapılan bütün kirlenmenin absorbe edilmesi, dengelenmesi için gerekli her türlü konforu doğa bize vermektedir. Biz yeterki doğayı hırpalamayalım, doğayla çevreyle uyumlu hareket edelim. Hatta doğada var olan güzelliklerin hepsi bizim hayatımızı kolaylaştırıyor. Fakat, doğadan aldığımızı tekrar doğaya kazandırmamız gerekiyor. Bunu yaptığımızda bu dengeyi sağlayabiliriz. Arsuz Belediyesi olarak kente yaptığımız her çalışmada, her planlamada çevreyle uyumlu ve doğaya saygılı bir şekilde hareket etmekteyiz. Gerek bizler v gerek birimlerimizin yanı sıra ilçe tarım müdürlüğümüzün ve büyükşehir belediyesi çevre daire başkanlığının desteklerini görüyoruz. Biz bu konudaki hassasiyetimizi sürdürmeye çalışacağız ve doğayla ilgili tasarruflarımızda geri dönüşüm konusunda ciddi hassasiyetleri de gözetmekteyiz. Geri dönüşümün bize ciddi anlamda faydaları vardır. Doğal kaynaklarımızın korunması gibi, enerji tasarrufu gibi, atık miktarını azaltmak gibi ve ayrıca ekonomiye ciddi katkıları vardır. Bizim gösterdiğimiz hassasiyetin diğer kurumlar tarafından ve vatandaşlarımız tarafından gösterilmesini rica ediyorum” dedi.
Gelecek nesillere temiz ve daha yaşanabilir bir çevre bırakmanın önemine değinen Arsuz Kaymakamı Musa Sarı da, “Çevremizi maalesef hak etmediğimiz şekilde kullandığımız bir çok örnek doğamızda mevcut… Bizden önceki nesillerden devraldığımız doğayı bizden sonraki nesillere aynı güzellikte, hatta daha güzel, daha temiz ve yaşanabilir bir şekilde devretmek zorundayız. Biz çocuklarımıza bizden sonrakilere ne bırakırsak bizden sonrakilerde onu yaşayacaklar. Bu nedenle bu bilincin oluşması, toplumda bunun yerleşmesi çok çok önemli. Kendi adıma, yeri geliyor bir çöpü atmak için aracımda yüzlerce kilometre taşıdığımı biliyorum. ‘Basit bir şeydir’ diyip geçmeyelim. Herkes aynı düşünceyle atarsa, ‘Birşey olmaz’ diyerek hareket ederse, bunu da topyekun yaparsa çevremizde çok ciddi bir tahribat olur ve bizden sonrakilerde bizden ne görürlerse onu örnek alıyorlar. Herkesin bu sorumluluğu bu bilinci taşıması ve bu anlayışla hareket etmesi gerektiği kanaatindeyim. Fakat şu sevindiricidir ki son yıllarda bu bilincin ziyadesiyle oluştuğunu her ilçede düzenlenen farklı etkinliklerle görüyoruz. Bizden sonrakilere daha güzel bir doğa bırakabilme temennilerimle bu etkinliği düzenleyen Arsuz Belediyesi’ne ve destek olan tüm kurumlara teşekkür ederim” derken, çevre konusundaki hassasiyetine vurgu yaptı.
Yapılan konuşmaların ardından, protokol üyeleri nehir dip temizliği yapan 11 dalgıca desteklerinden dolayı teşekkür plaketi takdim etti. Arsuz Çayı’ndan çıkardıkları atıkları bir noktada toplayan dalgıçlar vatandaşları duyarlı olmaya davet etti.
Birbirinden güzel ve haftanın önemine dikkat çeken resimlerin görücüye çıktığı Okullararası resim sergisinin açılışını yapan Kaymakam Musa Sarı ve Belediye Başkanı Nazım Culha, daha sonra ARİAD’ın sponsorluğuyla alınan 9 adet bisikleti dereceye giren öğrencilere takdim etti.