HBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi başkanlığı tarafından düzenlenen
“Sanayinin Kirliliği ve Termik Santrallerin İnsan Sağlığına Etkileri”
konulu toplantı 9 Haziran Cuma günü İskenderun’da gerçekleştirildi.
Her yıl 5-11 Haziran tarihleri arasında kutlanan ” Çevre Haftası” HBB İskenderun Hizmet Binası Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya, MKÜ Ziraat Fakültesi Biyosistem
Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr. Berkant Ödemiş, İskenderun Teknik Üniversitesi(İSTE)Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim üyesi Prof.Dr. Şükran Çakır Arıca, İskenderun Çevre Koruma Dernek Başkanı Nermin Kara Yıldırım ile HBB Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Ahmet Dolğun konuşmacı olarak katıldılar.
Katılımcıların ilgi ve beğeniyle izlediği toplantıda ilk konuşmayı yapan İskenderun Çevre Koruma Derneği Başkanı Nermin Yıldırım Kara; temiz bir çevrede yaşamanın insanların anayasal hakkı olduğunu belirterek “Hava kirliliğini yaratan etkenlerin ortadan kaldırılması devletin temel ödevlerinden biridir. Astım bronşit damar ve akciğer rahatsızlığı gibi birçok hastalığa davetiye çıkartan hava kirliliğinin en büyük nedenlerinden biri termik santrallerdir. Dünya Sağlık Örgütü’nün de dikkat çektiği “Sağlık Etki Değerlendirme Yönetmeliğinin” çıkarılması konusunda Doğu Akdeniz Çevre örgütleri tüm sağlık örgütleri ve STK’larla işbirliği yapacağız. Rüzgâr ve güneşten yararlanalım ve eko sistemin yok olmasına izin vermeyelim” diye konuştu.
Ahmet Dolğun ise çevre bilincini ve sorunlarını toplumun geniş kesimlerine anlatmak istediklerini ifade ederek yaptıkları çalışmalar faaliyetler ve projeler hakkında bilgi verdi. Çevre konusunun insan sağlığını yakından ilgilendirdiğine dikkat çeken Dolğun “Yaşanacak bir çevreyi gelecek nesillere taşımak başlıca görevimiz olmalıdır” dedi.
Hava kirliliğinin en büyük nedeninin “kömür” olduğunu ileri süren Prof. Dr. Berkant Ödemiş, “Düşük maliyetlerle çıkarılması ve yüksek getirisi nedeniyle tercih edilen kömür; atmosfere karbondioksit yüklemektedir. Bilinçsiz tüketim ve sanayi tesislerinin denetimsizliği nedeniyle dünyamızı kömür karası gibi kararttılar. Doğayı kurtarmanın tek yolu yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmektir” dedi.
Toplantının son konuşmacısı Prof. Dr. Şükran Çakır Arıca “Beslenme ve Ekoloji” konularında açıklamalarda bulundu. Arıca konuşmasında,” Doğadaki değişimler besin değerlerimizi düşürüyor ve sağlığımızı doğrudan etkiliyor. Yediğimiz besinler fiziksel, kimyasal ve biyolojik etmenlerin etkisiyle kirlenerek güvenilirliğini kaybetmektedir. Bir insanın temel amacı sosyal ve ekonomik faaliyetleri aksatmadan uzun süre sağlıklı ve anlamlı yaşamaktır” ifadelerine yer verdi.