“SÜT ÇOCUKLAR İÇİN GEREKLİ KALSİYUMU SAĞLIYOR”
‘Dünya Okul Sütü Günü’ kapsamında açıklamada bulunan Özel İskenderun Gelişim Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Eray Albayrak, çocukluk yıllarında yeterli süt tüketiminin, büyüme ile ilgili olduğu kadar yaşam boyu sağlıklı yeme alışkanlıklarını kazanmanın yanı sıra sağlıklı gelişimi de etkilediğini ifade etti.
Çocukluk ve gençlik yıllarının, süt içme alışkanlığının kazandırılmasında ve doğru beslenme davranışlarının geliştirilmesinde kritik bir öneme sahip olduğunu belirten Albayrak, büyüme çağındaki çocuk ve gençlerin günde en az 500 g (yaklaşık iki su bardağı) süt ya da ona eşdeğer yoğurt tüketmesini önerdi.
Sütün, vücudumuz için gerekli birçok besin öğesini bileşiminde bulunduran önemli bir besin olduğunu belirten Eray Albayrak, “En temel kalsiyum kaynağı olarak bilinen süt ve süt ürünlerinin yetersiz düzeyde tüketilmesinin, günümüz gençliğinin gelecekte kemik sağlığı üzerine uzun süreli, ciddi ve zararlı etkiler oluşturması kaçınılmazdır. Özellikle büyüme ve gelişme dönemindeki okul çocuklarının beslenmesinde gerekli olan kalsiyumun büyük bir bölümü süt ve süt ürünleri ile karşılanabilir. Bu nedenle büyüme çağındaki çocuk ve gençlerin günde en az 500 g (yaklaşık iki su bardağı) süt ya da ona eşdeğer yoğurt tüketmesi önerilir” açıklamasında bulundu.
“Okullarda tercih edilen besin süt”
Okullarda gerçekleştirilen süt dağıtım uygulamalarıyla, çocuklara süt alışkanlığı kazandırıldığının altını çizen Eray Albayrak, “Okul beslenme programlarının başlangıcı incelendiğinde, hemen her ülkede ilk tercih edilen besinin süt olduğu görülmüştür. Çünkü süt; uygulama kolaylığı yanında, enerji, protein, karbonhidrat, yağ, A vitamini, riboflavin, kalsiyum ve magnezyum gibi pek çok besin öğesini birlikte içeren, besleyici değeri yüksek bir içecektir. Okullardaki süt uygulamaları ile bir yandan çocukların beslenmeleri desteklenmekte, diğer yandan süt içme alışkanlığı kazanmaları hedeflenmektedir. Sonuç olarak, bu konuda yapılan bazı çalışmalarda, okulda süt içen çocukların, içmeyenlerden daha iyi beslendikleri, daha fazla kalsiyum, A vitamini, riboflavin aldıkları gözlenmiştir. Bu kadar önemli içeriğe ve işleve sahip bu besin hakkında, okul çağı çocuklarda tüketimi arttırmak amacıyla süt tüketimini etkileyen etmenler ve koruyucu önlemler hakkında ebeveyn ve öğretmenler bilgilendirilmelidir. Ebeveynlere, çocuklarına model olarak süt içme davranışına katkı yapabilecekleri; çocuklarına sütün önemini ve süt içmeleri gerektiğini anımsatma gibi davranışlarla destekleyici çevre oluşturmada önemli rolleri olduğu konusunda eğitim ve rehberlik yapılmalıdır” ifadesinde bulundu.
Okullarda, yedinci kez dağıtılacak olan sütler konusunda uyarılarda bulunan Albayrak, “Ülkemizde uygulanan okul sütü programının 7. uygulama yılındaki okullarda süt dağıtımının, 2017-2018 eğitim öğretim yılı ikinci döneminin başlangıç tarihi olan 05 Şubat 2018 tarihinde başlaması ve dönem boyunca devam etmesi; 200 ml sade, yağlı UHT içme sütü, öğrencilere pazartesi, çarşamba ve cuma günlerinde, haftada 3 gün süreyle dağıtılması planlanmaktadır. UHT dayanıklı sütlerin bozulması kolay değildir. Dağıtımı esnasında dikkat edilmesi gerekmektedir. Taşıma ve depolama aşamasında da ambalajların delinmemiş olmasına özen gösterilmelidir. Bazı öğrencilerde gaz, şişkinlik, karında kramp, bulantı, ishal gibi şikâyetlerin görülme sebebi bağırsakta bulunan sütün sindirilmesine yardımcı bir enzimin yetersizliği de olabilir. Bu şikâyetler de zehirlenme ile ortaya çıkan durumlarla benzer olduğundan öğrenci bu gibi bir durum yaşadığında, iyi bir değerlendirme ile bilinçlendirilmelidir. Sağlıklı ve başarılı bir eğitim-öğretim dönemi dileklerimle” dedi.