Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen İSTE’de düzenlenen Uluslararası İskenderun Körfezi Sempozyumu’nda tartışılan ve Sempozyum Sonuç Bildirgesi’nde de ele alınan bir konu olan; İskenderun Körfezi’nin Çevresel Ekosistemi geliştirilmesi için düğmeye basıldı. Doğal bir güzelliğe ve ekolojik olarak büyük bir öneme sahip olan İskenderun Körfezi’nin gelecekte de bu önemini, özelliğini ve güzelliğini koruması ve geliştirmesi için bugünden koruyucu ve iyileştirici önlemler alınması ve konunun paydaşlarıyla sürdürülebilir bir ekosistem geliştirilebilmesi hedefiyle İskenderun Teknik Üniversitesi’nin (İSTE) moderatörlüğünde ilgili çalışmaların başlatılması planlanıyor. Bu bağlamda İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay DERELİ moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıya, İskenderun Belediye Başkanı Seyfi DİNGİL, İTSO Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı YILMAZ, İSTE Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mevlüt AKTAŞ, İSTE Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi ve Proje Koordinatörü Prof. Dr. Ayşe Bahar YILMAZ, İMEAK Yönetim Kurulu Üyesi Mahmut BİLEN, Arsuz Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali YAVUZ, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Su Ürünleri Şube Müdürü Ufuk SAKALLI, İl Gıda Tarım Müdürlüğünden Selçuk YILMAZ, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden Muhittin TAŞKIN ve Kadir ÖZER, Payas Belediyesi’nden Serkan KELEŞ, İskenderun Balıkçı Kooperatifi Başkanı Habib DALGIÇ, Samandağ-Çevlik Balıkçı Kooperatifi Başkanı Aydın SAĞLAM, Konacık Balıkçı Kooperatifi Başkanı Mehmet KARABAŞ, İskenderun Liman Başkanlığından Benhur ALTUNAL ile konunun uzmanları olan İskenderun Teknik Üniversitesi’nden (İSTE) öğretim elemanları katıldı.
Körfezin doğasının ve ekolojik yapısının korunmasının önemine değinen İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörü Prof. Dr. Türkay DERELİ yapmış olduğu konuşmada; “Avrupa Birliği’nin açmış olduğu çerçeve programlar kapsamında çevre kirliliği konularına, özellikle deniz kirliliği konularına büyük destekler verilmektedir. Bu itibarla, eğer güçlerimizi birleştirebilirsek, konunun paydaşları olarak İskenderun Körfezi için büyük bir proje hazırlayabileceğimizi düşünüyorum. İskenderun denizel ekosisteminin bütünsel olarak değerlendirilmesi gerekmektedir. Denizdeki atıkların, çöplerin ve fabrika artıklarının temizlenmesi imkânsız değildir. Teknolojinin çözemeyeceği hiçbir problem bulunmamaktadır, yeter ki biz İSTE’yelim. Emsalleri zaten vardır. İnsanların deniz suyunu arındırıp içtiği bir dünyada yaşıyoruz. Biz neden başarmayalım? İskenderun Körfezi için büyük düşünelim. ‘Sanayi olursa turizm olmaz’ gibi bir yaklaşımı kabul etmek mümkün değildir. Yeter ki, el ele birlikte olalım ve bütünsel bir İskenderun Körfezi Çevresel Stratejik Planı hazırlayabilelim, ekosistemini kurabilelim ve tabii ki uygulayabilelim. İskenderun Teknik Üniversitesi’nin (İSTE) güçlü akademik kadrosu, teknik donanımları ve birikimlerini kullanarak hep birlikte yapacağımız bu projenin, bölgemiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.
İskenderun Körfezi için bu projenin ne denli gerekli olduğunu vurgulayan İskenderun Belediye Başkanı Seyfi DİNGİL, İskenderun Belediyesi olarak bu proje için gerekli olan her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade etti. İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı YILMAZ ise İskenderun Körfezi’nin hem doğa hem de ticaret ve sanayi açısından çok önemli bir bölge olduğunu, böyle bir projede paydaş olarak yer almaktan memnuniyet duyduklarını ve projeye katkı sağlayacaklarını belirtti.
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe Bahar YILMAZ, toplantıda kapsamlı bir sunum yaparak İskenderun Körfezi’nin, bir bütün olarak, tüm paydaşların rol aldığı büyük bir proje kapsamında değerlendirilmesi için geniş çaplı bir çalışma başlatıldığını belirtti. Prof. Dr. YILMAZ; Yrd. Doç. Dr. Aydın DEMİRCİ, Öğr. Gör. Necdet UYĞUR, Arş. Gör. Alper YANAR, Arş. Gör. Emrah ŞİMŞEK ve Öğr. Gör. Onur Alptekin AYHAN ile birlikte yaptıkları ön çalışma sonucunda çarpıcı sonuçlara ulaştıklarını, büyük oranda yabancı menşeili olan atıkların, gelecekte İskenderun Körfezi için bir tehdit oluşturmaması amacıyla bu projenin tüm paydaşlarla birlikte gerçekleştirilmesi büyük önem arz ettiğini ifade etti. Karşılıklı görüş alışverişi yapılması ve Prof. Dr. Ayşe Bahar YILMAZ’ın merak edilen konularla ilgili açıklamalarından sonra, paydaş kuruluşlarla görev paylaşımı yapıldı.