Kadınlarda görülen kalp rahatsızlığı belirtilerinin erkeklere göre farklı olabileceğine dikkat çeken İskenderun Gelişim Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. M. Nihat Özer; bulantı, yorgunluk, baş dönmesi, bir ya da iki kolda ağrı, boyun- çene ağrısı ya da nefes darlığı gibi risk faktörlerinin gözden geçirilmesi ve belirtilerin ihmal edilmemesi gerektiği konusunda uyarıda bulundu.
Kalp hastalığının, her yıl çok sayıda kadının ölümüne neden olduğunu belirten Uzm. Dr. Özer, “Kalp hastalığı nedeniyle ölen kadınların sayısı; inme, kanser ve AIDS’e bağlı ölümlerin toplamından dahi yüksektir. Ayrıca, kadınlarda kalp hastalığının ağrısız seyretme olasılığı da yüksektir. Kalple ilgili ağrı, genellikle erkeklerde olduğu gibi, göğsün sol tarafında olmayabilir. Kadınlarda ayrıca kalple ilişkili belirtiler olarak; bulantı, yorgunluk, baş dönmesi, bir ya da iki kolda ağrı, boyun ya da çene ağrısı ya da nefes darlığı gelişebilir. Daha önceki belirtiler ya da risk etmenleri ihmal edildiğinden, birçok kadında ilk kalp krizi ölümcül olabilmektedir” açıklamasında bulundu.
“Kalp hastalıkları önlenebilir”
Kalp hastalığının en yaygın görülen şekli olan koroner kalp hastalığının, genellikle önlenebilir bir durum olduğunu açıklayan Uzm. Dr. Nihat Özer, “Kadınlarda kalp hastalığıyla ilgili riskler, erkeklerdeki gibidir. Sigara içme, yüksek kan basıncı, fazla kilo, hareketsiz yaşam tarzı, diyabet, yüksek kolesterol düzeyi, yaş ve ailede kalp hastalığı öyküsü, kadınlarda kalp hastalığının gelişme olasılığını artırır. Kalp hastalığı riskini azaltmak için de; kalple ilgili riskler hakkında doktorunuzla düzenli olarak görüşün, sigara kullanmayın, yüksek kan basıncı ve yüksek kolesterol düzeyini, doktorunuzun yardımıyla kontrol altına alın, haftanın en az üç gün, 30 dakika olmak üzere düzenli olarak fiziksel etkinlik yapın” dedi.