İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) işbirliği ile İskenderun Bilim ve Sanat Merkezi’nin (BİLSEM) girişimleri çerçevesinde hazırlanan, Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İskenderun İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Hatay Büyükşehir Belediyesi ve Hatay Bilim ve Sanat Merkezi’nin destekleri ile gerçekleştirilecek olan proje, Hatay’da düzenlenen ilk 4007 TÜBİTAK Bilim Şenliği olma özelliğini taşıyor.
Teknouzay Bilim Şenliği, her yaş grubundan katılımcının temel astronomi kavramları ve uzay teknolojisi konularında deneyim kazanmasını sağlayacak çok sayıda etkinlik, atölye, sergi, simülasyon, uzay küresi, yarışma, müzik dinletisi ve bilimsel söyleşinin yanı sıra gökyüzü gözlemlerinden oluşuyor. Sunulacak etkinliklerle katılımcılarda bilimsel merak ve farkındalığın artırılması amaçlanıyor. Türkiye’nin uzay bilimleri teknolojileri alanında da söz sahibi olma hedefine katkı sunmayı hedefleyen Teknouzay Bilim Şenliği projesi, yurtdışından katılacak alan uzmanlarının birikimlerini katılımcılarla paylaşmalarına ortam sağlayacak. Ayrıca, hem Hatay’dan hem de Türkiye’nin farklı illerinde görev yapan çok sayıda uzman öğretim üyesi, öğretmen, üniversite öğrencisi ve gönüllüler atölye çalışmalarıyla programa destek verecek.
Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’ne (NASA) ait Jet Propulsion Laboratory (JPL)’de derin uzay iletişimi ve astrofizik alanlarında çalışan Türk astrofizikçi Dr. Umut Yıldız’ın video konferans şeklinde yapacağı sunumunun yanı sıra NASA ile canlı bağlantı gerçekleştirilecek. 5 Ekim Cuma akşamı Prof. Dr. Zeynel Tunca’nın sunumunun ardından yine Tunca’nın önderliğinde gökyüzü gözlemi yapılacak.
İSTE Merkez Kampüs’te yapılacak Teknouzay Bilim Şenliği hakkında kısa bir değerlendirme yapan İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli; TEKNOVERSİTE VİZYONU’nu kuşatan TeknoUzay Bilim Şenliği’nin İSTE’de gerçekleştirilecek olmasından onur duyduğunu belirterek; “İzliyorsunuzdur. Türkiye’de artık büyük bir uyanış başladı. Üretim olmadan, teknoloji üretmeden başarılı olunamayacağını artık herkes anladı. Kolları sıvadı. Türkiye’nin TEKNOFEST’e kilitlendiğini görüyoruz. Milli Eğitim Bakanımızın açıklamalarını da dikkatle izliyorsunuzdur. Artık, deniz bitti. Biz İSTE olarak uzun süredir söylüyorduk, ‘insan’ diyorduk, ‘inovasyon’ diyorduk’, ‘teknovasyon’ diyorduk, ‘teknoloji’ diyorduk, ‘Teknologluk’ diyorduk, ‘TEKNOVERSİTE’ diyorduk. Geldiğimiz noktada, doğru yolda olduğumuzu da, düşünce ve vizyon olarak da öncü olduğumuzu da görmek bizi daha da umutlandırıyor ve cesaretlendiriyor. Tüm imkânlarımızı Türkiye’nin 2023 yılında, 100. Kuruluş Yılı’nda Dünyanın en önde gelen, teknoloji üreten ve oyun kurucu lider ülkelerinden biri olması için seferber ediyoruz. İşte, TeknoUzay Bilim Şenliği bu hedefe giden yolda çok önemli bir kilometre taşı… Bilimin ışığında hep birlikte yükselmek için, ilgi duyan herkesi İskenderun Teknik Üniversitesi’ne (İSTE) bekliyoruz. Bu vesile ile, bu çok anlamlı organizasyonun düzenlenmesinde büyük emeği geçen İskenderun Bilim ve Sanat Merkezi, Fen ve Teknoloji Öğretmeni ve Proje Yöneticisi Sn. Ayşe Fizan Sasa ile İSTE Öğretim Üyesi Dr. Sinem Ökten’e ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.