İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) tarafından, İSTE Merkez Kampüs’te iki oturumdan oluşan ‘Gelecek Teknolojileri ve Bu Teknolojilerin Yerli ve Milli Modelleri’ ve ‘Makine Öğrenmesi ve Yapay Zekâ Ekseninde Endüstri 5.0’ konulu panel düzenlendi.
Moderatörlüğünü İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli’nin yaptığı panelin birinci oturumuna; yapımcı ve sunucu Dinçer Karaca ile Sanayi ve Teknoloji Derneği Başkanı Harun Demir konuşmacı olarak katıldı. Açılış konuşmasında; panelin İSTE’nin Teknoversite vizyonuna büyük katkı sağlayacağını belirten İSTE Rektörü Prof. Dr. Dereli, İSTE olarak Ülkemizin inovasyon ve teknoloji odaklı kalkınma vizyonuna her türlü desteği vermeye çalıştıklarını ifade etti. Teknolojinin, ilk olarak mızrağın bulunmasıyla başladığını söyleyen yapımcı ve sunucu Dinçer Karaca, hayatın akla gelen her alanında teknoloji olduğunu ifade etti. Bu nedenle, Endüstri 5.0 ve daha ilerisi için planlanan diğer teknolojik atılımlardan haberdar olmanın ve takip etmenin çok önemli olduğunu aktardı. Özellikle yapay zekâ teknolojilerinin birçok yeni iş kolunu oluşturacağının altını çizen Karaca, Stanford Üniversitesi hinterlandında kurulan Silikon Vadisi’ni örnek göstererek, bu konuda üniversitelerin önemine dikkat çekti. İSTE’nin Teknoversite vizyonuyla bu gelişmelerin bilincinde olduğunu görmenin memnuniyet verici olduğunu sözlerine ekledi. Sanayi ve Teknoloji Derneği Başkanı Harun Demir ise sözlerine, toplumda ‘Kendi üretimimizi neden yapamıyoruz?’ sorusunun çok yaygın olduğunu söyleyerek başladı. Bu soruya cevap veren Demir, ‘Büyük işler için küçük adımlar atılmalıdır. Bireysel başarılar çok önemlidir. Herkes üzerine düşen görevi yapmalı. Zihin öğrenmeye her zaman açık olmalıdır. Böylece bireysel başarıların birleşimiyle toplumsal kalkınma mümkün olacaktır’ dedi.
Aynı zamanda yapımcı ve sunucu olan ve AHaber Kanalı’nda ekonomi programı da yapan Toros Üniversitesi Bilgisayar ve Yazılım Mühendisliği Bölümü Öğr. Üyesi Dr. Volkan Güngör’ün moderatörlüğünde yapılan ‘Makine Öğrenmesi ve Yapay Zekâ Ekseninde Endüstri 5.0’ başlıklı ikinci oturuma ise eğitmen ve yazar Zafer Demirkol ile yine eğitmen ve yazar Aykut Taşdelen konuşmacı olarak katıldı. Geleceğe hazırlanmanın önemine dikkat çekilen ikinci oturumda; yapay zekâ teknolojisiyle; birbiriyle iletişim kurabilen internete bağlı makinelerin, birer veri deposu haline getirileceği ve akıllı sistemlerin oluşturulacağı ifade edildi. Ayrıca, kodlamayı bilmenin şart olduğu, temel bilimleri çok iyi bilmek gerektiği ve öğrenmeyi öğrenmenin yanında, birlikte takım olarak çalışabilmenin de teknolojik ilerleme ve gelişim açısından çok önemli olduğuna vurgu yapıldı.
Fiziksel sınırların yerini zamanla dijital sınırlara bırakacağının ve dolayısıyla hem bu sınırlar içerisinde kalmak hem de bu sınırları savunmak için bilişim teknolojileri alanında da çok çalışılması ve projeler yapılması gerektiğinin vurgulandığı panele; İSTE’li akademisyenler, öğrenciler, özel sektör temsilcileri ve İskenderun Bahçeşehir Koleji öğrencileri büyük ilgi gösterdi.