İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Kaynak Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi için yapılan Güdümlü Proje Desteği başvurusu, Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA) tarafından kabul edildi. Değerlendirmesi tamamlanan proje başvurusu, süreçte ikinci adım olan fizibilite desteği kapsamına alındı. Bu kapsamda, İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Rektörlüğü’nde, proje ortağı olan İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası’nın (İTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz ile birlikte Rektör Prof. Dr. Türkay Dereli ve DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız proje sözleşmesini imzaladı.
Konu hakkında bir açıklama yapan İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli; “İSTE Kaynak Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nin fizibilitesi için sözleşmeyi imzalamış bulunuyoruz. Hayırlı uğurlu olsun. Bu Merkez, Türkiye’nin kaynakçılık alanında ihtiyacı olan nitelikli personelin yetiştirilmesinin yanı sıra, kaynak alanında bilimsel ve teknolojik projelerin yapılması ve ilgili teknolojilerin geliştirilmesi için önemli roller üstlenecektir. Kaynak konusunda otorite olan önemli bir test merkezi olacaktır. Projemizi destekleyen DOĞAKA’ya, ortağımız İTSO’ya ve projenin hazırlanmasında emeği geçen Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Tolga Depci ve Öğretim Üyemiz Dr. Ersin Bahçeciye teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.
DOĞAKA Genel Sekreteri Onur Yıldız düşüncelerini şu sözlerle ifade etti; “Öncelikle İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli’ye, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Levent Hakkı Yılmaz’a, akademisyenlerimize, bize destek oldukları için teşekkür ediyoruz. Bizler de bugün ilimizin ve bölgemizin teknoloji ve bilim merkezi olan İSTE’de olmaktan mutluluk duyuyoruz. Bugün farklı paydaşlarımız ile beraber gerek Üniversitemiz gerek İskenderun Sanayi ve Ticaret Odamız ve Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansımız ile beraber bölgemizi geleceğe taşıyacak metal sanayisine yönelik İSTE Kaynak Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nin kurulması için bir adım daha atıldı. Ben inanıyorum ki, Akdeniz Bölgesinde kurulacak olan bu Merkez, verilecek eğitimler ve kullanılacak teknoloji ile odak noktası haline gelecektir”.
Projenin hazırlanmasında görev alan İSTE Metalurji ve Malzeme Mühendisliği akademik personeli Dr. Öğr. Üyesi Ersin Bahçeci ise konu ile ilgili olarak; “İSTE Kaynak Teknolojileri Mükemmeliyet Merkezi’nde temel kaynak eğitimleri ile teorik-uygulama eğitimleri uzman ve profesyonel bir eğitici kadro tarafından verilecek. Simülatör eğitimleri, saha eğitimleri, birebir canlı kaynak (sualtı kaynak uygulamaları dâhil) uygulamaları ile yetiştirilecek olan kaynakçılar, bölgemizdeki bütün sektörlere sürdürülebilir fayda sağlayacak. Bunun yanında, sanayide ihtiyaç duyulan kaynakçılık sistemlerinde esnek otomasyon ve endüstri 4.0 uygulamalarının geliştirilmesi konusunda bilimsel ve teknolojik çalışmaların yapılması da sağlanabilecek. Kaynak/kaynakçılık konusunda bilgi ve birikimlerini artırmak isteyen firmalar ve bu firmalarda çalışan mühendisler için Merkez bünyesinde açılabilecek ve düzenlenecek kurs ve lisansüstü programlar ile bölgenin konu hakkındaki entelektüel ve endüstriyel bilgi birikimine katkı yapılabilecek” dedi.