Obezite Destek Ve Motivasyon Toplantısının Yedincisi Gerçekleşti

İskenderun Gelişim Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Turgut Karaca’nın gerçekleştirdiği ‘Obezite Destek ve Motivasyon Toplantısı’nda; Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Cevat Tanalp, obezite cerrahisi sonrası kalp hastalıklarında azalma görülmesi ile ilgili, Fizyoterapist İbrahim Sercan Aydın ise obezite ve egzersiz hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
“Hastalarımız obeziteyle beraber hastalıklara veda ediyor”
Gelişim Hastanesi bünyesinde yedincisi gerçekleşen toplantıda, tüp mide ameliyatının ileride oluşabilecek sağlık sorunlarını ortadan kaldırdığını vurgulayan Doç. Dr. Turgut Karaca, “Ameliyat ettiğim ilk 120 hasta içerisinde; tansiyon sorunu olan 27 hastanın 25’inde tansiyon sorunu kalmadı. 32 hastada uyku apnesi vardı ve ameliyat sonrası uyku apne sorunu geçmeyen hasta kalmadı. Tiroid ilacı kullanan 8 hastadan ikisi ilacı bıraktı. 19 diyabet hastasından 17’si ilaç kullanmayı bıraktı. Bu da gösteriyor ki hastalarımız kilolarıyla birlikte hastalıklarına da veda ediyor” dedi.
“Fazla kilo kalp sağlığını etkiliyor”
Konuşmasında, obezitenin kalp sağlığını tetiklediğine dikkat çeken Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Cevat Tanalp, “Obezite, birçok hastalığa kapı açıyor. Kişi ne kadar kiloluysa, kalp sağlığını tehdit eden diğer hastalıklara yatkınlığı o kadar fazla artıyor. Doğrudan doğruya obezitenin kendisi kalp hastalığına yol açmıyor, ancak kalp hastalığına yol açan; hipertansiyon, diyabet ve kolesterol gibi risk faktörlerini beraberinde getiriyor. Kilo fazlalığı, hipertansiyona yol açıyor ve kan basıncı artıyor. Kan basıncı ise felç ve kalp krizi riskini arttırıyor. Kan basıncındaki 10 mm Hg düşme bile, kalp krizi riskini çok ciddi anlamda düşürüyor. Bunun dışında obezite hastalığı TİP 2 ile ilişkilendirilen bir durum. Obeziteden kurtuldukça, TİP 2 hastalığında da gerileme oluyor. İnsülin direnci yüksek olan hastalarımıza ilk olarak kilo vermelerini öneririz. Kilo verildiği zaman insülin direnci geriler. Şeker hastalığı, bir damar hastalığıdır. Şekeri ne kadar kontrol altına alırsak, birçok sağlık sorunu da önlemiş oluyoruz. Ayrıca uyku apnesi yalnızca bir horlama sorunu değil; tansiyon yüksekliği, ritim bozukluğu ve ani ölüm riski taşıyan bir hastalıktır. Kilo kaybıyla birlikte uyku apnesinde iyileşme sağlanması, bu riskleri de azaltmaktadır” açıklamasında bulundu.
“Egzersiz programı kişiye özel olmalı”
Egzersizin obezite üzerindeki etkilerinden söz eden Fizyoterapist İbrahim Sercan Aydın ise, “Egzersiz, birçok sağlık sorunu üzerinde etkileri vardır. Sağlıklı bir bireyin günde ortalama yarım saat fiziksel aktiviteye ihtiyacı vardır. Egzersiz, özellikle obez hastalarda yağ yakımı sağlamaktadır ve kilo kaybı için en etkili çözümlerdendir. Egzersiz programları kişiye göre olmalıdır. Obezite cerrahisi sonrası da kişiye en uygun program planlanır ve hastanın sağlığına kavuşması sağlanır” dedi.

Obezite Destek Ve Motivasyon Toplantısının Yedincisi Gerçekleşti

İskenderun Haber
iskenderun haber genel içerik editörüdür. Haber ihbarlarınız veya ilanlarınız için üst menüden bize ulaşın sekmesini kullanın.