Eski Türkler’de yeni yıl bayramı olan “Nardugan” Kitap Otağı Yayınevi’nde coşkuyla kutlandı.
Nardugan Toyu ile ilgili bir açıklama yapan Kitap Otağı Yayınevi Genel Yayın Yönetmeni Aşir Alkaç, “Türklerde “güneşin yeniden doğuşu” anlamına gelen Nardugan, her yıl 22 Aralık’tan sonra gelen ilk dolunayda kutlanır. 21 Aralık günü en uzun gece olup ardından günler uzamaya başlar. Bu yüzden 22 Aralık günü Türkler için çok önemlidir ve bu günü takiben ilk dolunayın çıktığı ilk gün yeni yılın ilk günüdür.” diyerek şunları söyledi :
“Nardugan, Ön Türkler’de ve Sümerler’de aynı adla anılan yeni yıl bayramıdır. Her yıl 22 Aralık’tan sonra gelen ilk dolunayda kutlanır. Bunun nedeni ise Atalarımızın inanışına göre gece ile gündüz sürekli savaşırlar ve 21 Aralık günü en uzun gecedir ve ardından günler uzamaya başlarlar bu yüzden 22 Aralık günü Türkler için çok önemlidir ve bu günü takiben (Ay yılı esasına dayalı bir takvim kullandıkları için) ilk dolunayın çıktığı ilk gün yeni yılın ilk günüdür.
Bu gün içinde tüm Türkler, ölümsüzlüğün simgesi olan Akçaçam Ağaçları süslenir ve toylar düzenlenir kazanlar kaynar yemekler ikram edilir, geleneksel oyunlar oynanır, kopuz eşliğinde şarkılar söylenir ve eğlenceler düzenlenirdi.
İşte biz de Anadolu’da unutulmaya yüz tutan bu güzel geleneği yaşatmak adına bu yıl 2. kez Nardugan toyunu düzenledik, umarım seneye daha kalabalık ve daha coşkulu bu bayramımızı kutlarız, uzaktan yakından davetimize katılım gösteren tüm misafirlerimize ayrı ayrı teşekkür ediyorum.”
Nardugan Toyu; İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından ritüellere uygun yakarış (dua), günün anlam ve önemi hakkında konuşmalar, etli aş, kımız ve ayran ikramı, ozanlardan türküler ve son olarak da temsili çam ağacına çaput bağlanarak yeni yılla alakalı Yüce Yaradan’dan esenlik ve gönenç dilenmesi ile sona erdi.