HAK-İŞ Genel Başkanı ve Uluslararası Kudüs ve Filistin’e Destek Sendikalar Birliği Başkanı Mahmut Arslan, 30 Aralık 2019 tarihinde Hatay’da HAK-İŞ Kudüs Komitesi tarafından düzenlenen “Kudüs İçin Ayaktayız Filistin İçin Buradayız” programına katıldı.
Toplantıya Genel Başkan Mahmut Arslan, Filistin Ankara Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa, HAK-İŞ Kudüs Komitesi Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Gurubu Başkanı Hasan Turan, Hatay Valisi Yardımcısı Nursal Çakıroğlu, Saadet Partisi GİK Üyesi Necmettin Çalışkan, HAK-İŞ Hatay İl Başkanı Mehmet Güngör, İHH İl Başkanı Ahmet Yetim, Memur-Sen İl Başkanı İsmail Bayraktar, Hizmet-İş Sendikası İskenderun Şube Başkanı Mehmet Yetim, HAK-İŞ Kudüs Komitesi Başkan Yardımcısı Erdoğan Serdengeçti, konfederasyonumuza bağlı sendikalarımızın başkan ve yöneticileri ile basın mensupları katıldı.
Program şehitlerimiz için saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. İstiklal Marşı’nın ardından Kur’an tilaveti gerçekleştirildi.
Hak-İş Hatay İl Başkanı Güngör, “Zulme Karşı Sessiz Kalamayız”
Programın ev sahibi olarak açılış konuşmasını yapan HAK-İŞ Hatay İl Başkanı Mehmet Güngör yaptığı konuşmada, “Zulme karşı sesimizi yükseltmemizin, zalimlere dur dememizin bir simgesi olan bu anlamlı programa ev sahipliği yapıyor olmanın heyecanını yaşıyor, aynı zamanda Kudüs’teki zulmün acısını da daha derinden hissettiğimi ifade etmek istiyorum. Sadece Kudüs’te değil, Gazze’de, Beytüllahim’de, Ramallah’ta, Nablus’ta, El Halil ve Eriha’daki masumların, mağdurların, zulüm altındaki tüm Müslüman beldelerindeki kardeşlerimizin feryadını yüreğimizde hissediyor, onların yasını tutuyoruz” diye konuştu.
HAK-İŞ Genel Başkanı ve Uluslararası Kudüs ve Filistin’e Destek Sendikalar Birliği Başkanı Mahmut Arslan, “Kudüs İçin Ayaktayız, Filistin İçin Buradayız”
temasıyla Manisa’da başlattığımız, Trabzon ve Konya ile devam ettirdiğimiz Kudüs programlarımızı kadîm medeniyet şehirlerimizden olan Hatay’da devam ettiriyoruz” diye konuştu.
Hatay’ın Kudüs’e, İstanbul’dan daha yakın olduğunu hatırlatan Arslan, aradaki mesafenin 761 km. olduğuna dikkat çekerek, “Osmanlı’nın 1917’de Filistin’den çekilmesi üzerine, 11 Aralık 1917 günü Kudüs’ü işgal eden İngiliz komutanı General Allenbi, Selahaddin Eyyubi’nin kabrini tekmeleyerek “Kalk Selahaddin. Biz yine geldik” demiştir. Yani “Sen Kudüs’ü bizden aldın ama bak biz tekrar geri geldik” demek istemiştir. İşte HAK-İŞ Kudüs Komitesi olarak, dördüncüsünü burada yaptığımız Kudüs programlarıyla biz de kudus’e sahip çıktığımızı gösteriyoruz” diye konuştu.
Hatay’ın tıpkı Kudüs gibi uzun yıllar tüm dinlerin mensuplarının barış içerisinde yaşadığı bir uygarlık kenti olduğunu ifade eden Arslan, “Yapılan katliamlara ve Kudüs’ün statüsünün değiştirilmesi girişimlerini bir kez daha şiddet ve nefretle kınadığımı ifade etmek istiyorum” şeklinde konuştu.
“Mazlumlara Borcumuzu Ödemek Zorundayız”
Genel Başkanımız Mahmut Arslan konuşmasında HAK-İŞ’in temel görevlerinden birisi hatta varlık nedeni olarak “Dünyanın bütün mazlumlarına borcumuzu yerine getirmek için çabalıyoruz, mücadele ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
Arslan, HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanlığı görevi yanında Kudüs ve Filistin’e Destek Sendikalar Birliği Başkanlığı görevini de yürüttüğünü belirterek, “HAK-İŞ’in bir kararı var. Ülkemizin, bölgemizin ve küremizin bütün mazlumlarına bizim borcumuz vardır. Biz mazlumlarla yan yanayız, zulme karşı direnmek ve mücadele etmek zorundayız. Böyle bir büyük sorumluluğumuz var” şeklinde konuştu.
Arslan Uluslararası Kudüs ve Filistin’e Destek Sendikalar Birliği olarak uluslararası alanda da Filistin davasına sahip çıktıklarını hatırlatarak, “Filistin ve Kudüs’e sahip çıkmak tarihsel sorumluluğumuzdur. Filistin davası sadece bizim davamız değildir. Bütün insanlığın sorunudur. Çünkü Kudüs, tarihî bir barış şehridir. Bütün insanlığın renklerini içinde barındıran kadim bir şehirdir” dedi.
Arslan, bu toplantının büyük bir anlam taşıdığını belirterek, “Özellikle sizlere programa gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ediyorum. Filistin ve Kudüs davası o kadar mübarek ve kutsal bir dava ki sizleri buraya getirdi” şeklinde konuştu.
“Gazze’de Dram Yaşanıyor”
Gazze’de yaşanan drama değinen Arslan konuşmasında “Yaklaşık 2 milyon insan o daracık bölgede hapis hayatı yaşıyor. Bir tarafta deniz var ama çıkamıyorlar, orada da İsrail var. İsrail’in işgal ettiği topraklara büyük bir duvar çektiler. Alt kısımda da Mısır var. Oradaki kapıyı da kapattılar ve 2 milyona yakın insan açık cezaevinde duruyor. Gazze bizlere bakıyor. Bu insanların acılarını yüreklerimizde duymamız gerekiyor. Ambargonun ve İsrail’in saldırılarının sona ermesi için bizlere büyük görevler düşüyor” ifadelerine yer verdi.
“Yüzyılın Anlaşması”
ABD’nin ve Siyonist İsrail’in, Filistin’i yok etme planının yeni adı olarak “Yüzyılın Anlaşması” adı altında farklı bir yol izlendiğini ve bu konuda tüm İslam aleminin uyanık olması gerektiğini vurgulayan Arslan, “Yüzyılın anlaşması diye bir şey var. Aslında bu Siyonistlerin zihinlerinin arka planlarında oluşturdukları yeni bir plan. Yüzyılın Anlaşması Filistin’i yok etmektir. Bu anlaşma yüzyılın ihanetidir” diye konuştu.
“Gazze’ye Selam, Direnişe Devam”
HAK-İŞ’in Filistin konusundaki sorumluluğunu kararlılıkla sürdürdüğünü hatırlatan Arslan, “Sizler bu davaya hizmet ettiği sürece Allah bizlere daha büyük kapılar açacaktır. Bu davadan vazgeçmeden, yolumuza devam edeceğiz. İnşallah yakın bir zamanda Filistin’i işgal haritası değişecek. Bizler bunun için buradayız, sizler de bizlerle buradasınız” diye konuştu.
“Filistin İçin Yaptıklarınızı Unutmayacağız”
Filistin Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa yaptığı konuşmada “Bugün Filistin için burada toplandığınız için sizlere çok teşekkür ediyorum. Sizlere Filistin’in yaşadıklarını anlatmaya çalışacağım. ABD sürekli olarak sizlere ve bizlere zorluklar çıkartıyor. ABD Kudüs’ü İsrail’in başkenti olmaya zorluyor. İsrail bizim topraklarımızı ele geçirmek için uğraşıyor. İnşallah her zaman birlik ve beraberlik içinde olacağız. Bu program için HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan’ı tebrik ediyorum. Filistin halkı için yaptıklarınızı hiç unutmayacağız” dedi.
“541 km Uzakta İnsanlar Zulüm Görüyor”
Türkiye-Filistin Parlamentolar Arası Dostluk Gurubu Başkanı Hasan Turan yaptığı konuşmada “Bugün Kudüs’ün kardeşi Hatay’da sizlerle birlikte olmaktan dolayı mutluluk duyuyor ve bu güzel programa imza atan HAK-İŞ Konfederasyonu Genel Başkanı Mahmut Arslan’a teşekkür ediyorum. Filistin davası ile olan ilgimiz sadece Dostluk Grubu Başkanlığımız ile bitmiyor, en başta insan olduğumuz için Filistin davası ile ilgiliyiz. Çünkü yeryüzünün bir yerinde haksız bir şekilde zulüm altında bir halk inim inim inliyorsa ve başka fertler bu olaya kör ve sağır kesiliyorsa burada bir insanlık ve vicdan sorunu vardır demektir. Ayrıca biz Müslümanız, aynı kitabın ve aynı peygamberin ümmetiyiz. Hatay’a 541 km uzaklıkta insanlar zulüm görüyorlar. İsrail bir gün hak ettiği zulme kendisi uğrayacaktır” dedi.
Hatay Vali Yardımcısı Nursal Çakıroğlu’da konuşmasında “Böyle bir konferansı medeniyetin beşiği Hatay’da düzenleyen HAK-İŞ Konfederasyonu’na teşekkür ediyorum. Bu toplantıya Hatay’ın ev sahipliği yapması bizleri onurlandırıyor. Bizler her zaman Filistin’in yanında duracağız ve nerede zulüm gören birisi varsa onların yanında durmaktan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.
“İnsanlığımızı Sorgulamak İçin Buradayız”
HAK-İŞ Kudüs Komitesi Başkanı Hüseyin Tanrıverdi, HAK-İŞ Kudüs Komitesi olarak Kudüs ve Filistin davasına sahip çıkmayı, her platformda savunmayı ve duyarlılık oluşturmayı kendilerine misyon telakki ettiklerini hatırlatarak, “Biz, bu anlamlı günde kendimizi, nefsimizi tatmin için değil, insanlığımızı sorgulamak için buradayız, hep birlikteyiz” şeklinde konuştu.
Tanrıverdi, “19-23 Aralık’ta Filistin’in Ramallah ilinde bulundum. Filistin’de bulunan “Yeryüzünün Anası” Vakfı olarak telaffuz edilen bir vakıf tarafından 12 yıldır sürekli düzenlenen bir törenle dünya ülkelerinden Filistin’e destek veren kişiler tespit ediliyor. “2019 Yılın Kişisi” olarak bizleri ödül vermeye uygun görmüşler. Sayın Büyükelçimiz Faed Mustafa’ya “Ben ne yaptım” diye sorduğumda kendisi bana “Hayır sizler Filistin’e çok emek verdiniz” dedi. Bu davet üzerine bu ödülü almak üzere Filistin’e gittim ve orada ödülümüzü aldık. Buradan Filistin halkına ve yönetimine içten teşekkür ediyorum” dedi.
Tanrıverdi, kadim kültürlerin buluştuğu, uygarlıklara sahne olmuş Hatay’ın, “farlılıklar içinde birarada yaşama kültürü”nün yüzyıllar boyunca örneğini vermiş önemli bir şehir olduğunu ifade ederek, “Mescid-i Aksa her gün İsrail’in saldırısına maruz kalıyor, tahrip ediliyor, yok edilmek isteniyor. Onun için Kudüs ve Filistin davası bütün bir ümmetin davasıdır. Ancak, bu davaya maalesef Filistinliler ve Türkiye’den başka bütünüyle sahip çıkma konusunda zafiyet var” dedi.
Tarihçi Yazar Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Görevlisi Abdullah Aydın tarafından Filistin tarihi ve Filistin’de yaşananlar konusunda sunum gerçekleştirildi.
Program hediyeleşmenin ardından aile fotoğrafı çekimiyle sona erdi.