Sonbahar mevsiminin başlaması ile hava ısısındaki düşmelerin, vücudun hastalıklara karşı direncini azalttığını ifade eden İskenderun Gelişim Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sevcan Dablan, ayrıca doğru beslenme ile hastalıklardan korunmak mümkün olacağının altını çizdi.
Bebekler ve çocukların, özellikle mevsim geçişlerinde enfeksiyonlara kolay ve sık yakalandığını ve beslenmenin hastalıklardan korunma ve iyileşme üzerinde son derece önemli etkilerinin olduğunu belirten Uzm. Dr. Sevcan Dablan, “Bebeklerin güçlü bir savunma sisteminin olması için, sağlıklı bir vücuda sahip olması gerekir. Bağışıklık sistemini güçlendirmek için; anne sütüyle iyi ve dengeli beslenmeli, hijyen kurallarına da dikkat edilmelidir. Bunların yanında bebeğin aşılanmasının ihmal edilmemesi, iyi bir uyku uyuması ve dinlenmesi sağlanmalı, mutlu-huzurlu yaşam ve sağlıklı çevre koşullarına önem verilmesi gerekir” dedi.
“Virüslere Karşı Bu Vitaminleri İhmal Etmeyin”
Bağışıklık sistemini destekleyen vitaminler hakkında bilgi veren Uzm. Dr. Sevcan Dablan, “Bağışıklık sistemini güçlendiren C Vitamini, iyi bir antioksidan ve iyi bir enfeksiyon savardır. Kuşburnu, domates, soğan, yeşilbiber, kırmızıbiber, maydanoz, tere, roka, brokoli, karnabahar, ıspanak, portakal, limon, mandalina, kivi gibi besinler, en güçlü C vitamini kaynaklarıdır. Çinko; bağışıklık sisteminin temel mekanizmasında ve serbest radikallerin vücuda verdiği hasarı önlemede önemli bir role sahiptir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirir. Çinko değerlerini besin yoluyla desteklemek için, ana ve ara öğünlerinizde; hindi eti, kuru baklagiller, deniz ürünleri, fındık, badem, ceviz, fıstık gibi besinlere yer vermelisiniz. Süt, yoğurt, kefir, ayran, peynir, yumurta, et, tavuk ve balık gibi gıdalar, proteinin en iyi kaynaklarıdır. B12 vitamini eksikliği; sinir sistemi harabiyetine, depresyona, unutkanlığa ve öğrenmede güçlüğe sebep olabilir. Yumurta, et, balık, süt, peynir, soya sütü ve yoğurt gibi besinlerde yoğun olarak B12 bulunur. Omega-3, bağışıklığı düzenleyici ve destekleyici özelliğe sahiptir. Balıkta, cevizde, keten tohumunda, avokadoda ve sebzelerden semizotunda bolca bulunur. Sonbahar, balıkların bollaştığı dönemdir. Dolayısıyla haftada 2-3 gün balık tüketimi, günlük omega 3 gereksinimini karşılayacaktır. Eğer balık yenilmiyorsa, mutlaka hap şeklinde takviye alınmalıdır. D vitamini, vücutta en çok eksikliği hissedilen vitaminlerin başında geliyor. D vitamini eksikliği, bağışıklık sisteminin zayıflaması sonucu hastalıklara davetiye çıkarıyor. D vitaminin en iyi kaynağı güneş olmakla beraber; somon, yumurta, süt de d vitamininden zengin besinlerdir. Sonbahar aylarında bağışıklık sistemi başta olmak üzere, vücuttaki toksin atımını hızlandırmak ve metabolizmanın çalışması içim su vazgeçilmezdir” açıklamasında bulundu.
“Düzenli Uyku Güçlü Bağışıklık İçin Şart”
Güçlü bir bağışıklık sistemi için düzenli ve yeterli uykunun şart olduğunu belirten Uzm. Dr. Sevcan Dablan, “Düzenli ve yeterli uyku, ruhsal ve fiziksel sağlığı korur. Çocuklarda ve bebeklerde en çok zorlanılan konulardan biri de giyim. Acaba yeterince giydirdim mi, üşüyor mu endişesi taşıyan ebeveynlere önerimiz, bebekleri kendinizden bir kat fazla giydirebilirsiniz. Her çocuğun aktivitesi değişiklik gösterir. Her çocuğun metabolizması bir olmadığı için, çok giydirip ısı dengesizliği yaratmak, hastalığa davetiye çıkarabilir. Paketlenmiş uzun raf ömrü olan gıdaların tüketilmesi zararlıdır. Son olarak kış mevsimi öncesi çocuğunuzun bağışıklık sistemini güçlü tutmak için D vitamini demir ve çinko düzeylerini kontrol ettirmeleri eksiklik varsa tedavi edilmelidir” dedi.