Haftanın Dosyası programında Serkan Uğraş’ın Kovid-19 ve Kalp ilişkisine yönelik sorularını yanıtlayan ve Beyzade stüdyolarına konuk olan Kardiyoloji Uzmanı Uzman Doktor Tural Terzi aşıya karşı olan karşıtlığa tepki gösterdi. Terzi “Aşıya olan karşıtlığı anlayamıyorum. İnsanlık aşıyla ilk kez karşılaşmıyor, aşılar insanlık için önemlidir” dedi.
Son dönemde artan kovid-19 ve aşı çalışmaları hakkında önemli açıklamalarda bulunan Kardiyoloji Dr. Tural Terzi Kovid-19’a karşı spesifik bir ilacın henüz üretilmediğini söylerken, mevcut kullanılan ilaçların virüsün vücutta ilerlemesini engellemeye yönelik olduğunu söyledi.
“AŞIYA OLAN KARŞITLIĞI ANLAYAMIYORUM”
Kardiyoloji Uzmanı Uzman Doktor Tural Terzi aşıya olan karşıtlığı anlayamadığını ifade ederken şöyle konuştu; “Bütün dünya gibi ülkemizde bu virüsle ilk kez karşılaşıyor bu bizim ülkemiz için 9-10 aylık bir geçmişi olan bir süreç. Bizde, dünya da virüse karşı hazır değildi. Buna adapte olmakta oldukça zorlandık. Birçok bilinmez vardı. Maske konusu bile bunun için bir tartışma konusu olmuştu. Ama bugüne gelinen noktada aşılar var. Ben genelde aşıya olan karşıtlığı anlayamıyorum. İnsanlık aşıyla ilk kez karşılaşmıyor. Aşılar salgınla mücadelemizde önleyici ve toplum sağlığını koruyan yapılar olarak ortaya çıktı. Çocuk yaşta aşılanmasak belki de bu yaşlara erişemezdik. Aşıya karşı bu kadar tepki gösterilmesinin sebeplerine bakacaksak, virüsün olağanüstü hızlı sürece de ilerlemesi. Yaşantımızın sonrasını bilinmez kıldı. Ölü virüs aşıları ve yeni teknolojilerle üretilmiş aşılar var. Bu iki aşı türleri de sonuçta şuan da bugün itibariyle bilinen kesin tedavisi var mı sorusunun cevabı henüz net olarak cevabı yok.”
“HER DEVLET KENDİ KOŞULLARINA GÖRE MÜCADELE EDİYOR”
Kovid-19’u, griple karşılaştırmanın yersiz olduğunu dile getiren Terzi, “Dünya genelinde 80 milyon insanda bu virüs tespit edildi. 1 milyonun üzerinde ölüm var. gerçekten bir viral enfeksiyon var. bütün sağlık emekçileri bunları görüyor buna inanmamak mantıklı değil. Gripte bulaşıcı ama bunları karşılaştırmak çok doğru değil. Bu pandeminin öldürücülüğü daha fazla ve yayılmacılığı çok daha fazla. Hele de İngiltere’de mutasyonun oluştuğu yeni Kovid-19 daha bulaşıcı durumda. Bunu griple karşılaştırmanın bir mantığı yok. Biz toplumu ne kadar aydınlatıp, önlemler artarsa ortaya bir başarı çıkacağı kesin. Her devlet, kendi tarzına uygun olarak tedbirleri ve salgınla mücadele de aldığı önlemler var. Çin’de ilk çıktığında neler olduğunu hepimiz gördük. G.Kore inanılmaz bir elektronik takip sistemi uyguladı. Her ülke farklı yöntemlerle mücadele etti.”
“SPESİFİK BİR KOVİD-19 İLACI HENÜZ YOK”
“Kovid-19 ilaçlarına karşı bakanlığımızın bir algoritması var. Bu algoritmalarda ilaçlar tanımlanmış. Kullanılan ilaçların kovid-19 ilacı olduğunu kimse söylemiyor. Burada amaç ilacı erken dönemde kullanıp, virüsün yayılma hızını yavaşlatmak. Virüs çok hızlı yayıldığı gibi, vücuda girdiği zaman bazı bünyelerde çok hızlı ölüme götürebiliyor. Bu sebeple de bizim bağışıklık sistemimiz antikorlar üretmek zaman bulamıyor. Bağışıklık sistemimize zaman kazandırmak çok önemli bir şey. Bu bağlamda ilacın erken kullanımı sağlık otorisi tarafından erkene alındı. Her pozitif çıkan vakaya bu ilaçların verilmesi normal ve her ilacın yan etkileri olacaktır. Şuan direk etki edecek bir ilaç yok elimizde. Özellikle vitamin tespiti yapılmamış kişilerin vitamin kullanması da doğru değil. Bu mucize arayışlarına veya farklı çözümlere gerek yok diyebilirim. Bu yöntemler Bilimsel değil.” Dedi.
“KALP HASTALARINA TAVSİYEMİZ İLAÇLARINI KULLANMAYA DEVAM ETSİNLER”
Terzi ayrıca kalp hastalarının mevcut ilaçlarını mutlaka kullanmaya devam etmeleri gerektiğini söylerken şunları dile getirdi; “Bu sürecin Kovid-19 tarafı sadece görülen tarafıdır. Bu sürecin görülmeyen tarafı da bu var. Bu süreçten sonra pandemi dışında, pandemiden kaynakları birçok vakalar göreceğiz. Kapıda bekliyor görünüyor. O sebeple benim kalp hastalarıyla ilgili söyleyeceğim şey, ilaçları almak noktasındadır. Hastalarımız ilaçları ihmal etmesinler ve kontrollerini yaptırsınlar. İlaç kullanımı özellikle kalp hastalıkları için oldukça önemlidir. Biz kalp hastalarına diyoruz ki; kalp ilaçlarını doktordan habersiz değiştirmeyin. Bu ilaçları kesip kesmeme kararını kendi başınıza vermeyiniz. Virüs kana karıştığı zaman ateşimiz çıkıyor. Damar hücrelerinde de var olan reseptörlere de virüs gelince tabi kalp krizi damarı birden üçe çıkabiliyor. Dolayısıyla bu noktalarda büyük veya küçük damarlarda pıhtılar oluşuyor. Erken dönemde kan sulandırıcı ilaç alın deme sebebimizde budur.”
“KOVİD-19 SONRASI SEMPTOMLAR AYRI OLARAK ELE ALINIYOR”
Kardiyoloji uzmanı Uzman Doktor Tural Terzi kovid-19 sonrası ortaya çıkan diğer vakaların ayrı bir konu olduğu ve üzerinde çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Terzi konuşmasında, “Hastalığı atlattıktan sonra sorunları devam eden insanlar oluyor, bunlarla ilgili olarak Kovid-19 sonrası devam eden sendromlar ve semptomlar bütün oluşmaya başladı. Bunun da ne olduğunu tam olarak bilmiyoruz. Buna var diyenler var, yok diyenler de var. Kimileri 3-6 ay sonraki süreçten bunun öyküsünün daha iyi olacağını söylüyor. Birçok semptomlar karşımıza çıkıyor. Hastalığı geçirip, rahat olamayan insanlar için bazı hastanelerde takibi yapılmaya başladı. Bu yüzden halkımızın çok fazla korkması yanlıştır. Olabildiğince olumlu gelişmeleri ön plana çıkarmak gerekiyor. Tabi toplum olarak çok büyük şeyler yaşıyoruz ama süreci güvenli ve kurallara uyarak geçirmek gerekiyor.” Şeklinde konuştu.