Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, yerel bir televizyon kanalının canlı yayın konuğu olarak gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Programa tüm annelerin Anneler Günü’nü kutlayarak başlayan Savaş, evin ve ailenin gerçek kahramanlarının anneler olduğunu belirtti ve herkesin annesine sıkı sıkıya sarılması gerektiğini vurguladı.
“BU TAM KAPANMA DEĞİL”
Yaklaşık 10 gündür tüm yurtta uygulanan ‘Tam Kapanma’ sürecini yorumlayan Savaş, “Bilimin ve sağlığın olduğu yerde siyaset olmaz. Birçok fabrika, resmi kurum ve iş yeri açık. Nüfusun yüzde 70’i dışarıda. Bu tam kapanma değil. Keşke bu önlemler kış aylarında alınsaydı da koronavirüsün üçüncü dalgasını yaşamasaydık. Bu önlemlerin alınma zamanının turizm sektörü için yapıldığını düşünüyorum” dedi.
BAŞKAN SAVAŞ AŞI ÇAĞRISINI YİNELEDİ
Hastalıkla mücadelenin ve aşılamanın planlı ve hızlı yapılmadığını da söyleyen Savaş, “Biz bu konuları tıbbi çerçevede konuşamadığımız için bugün bu olanları yaşıyoruz. Tabiat uyanmadan, okullar kapalıyken, turizm sektörü açılmamışken keşke bu önlemler alınsaydı. Günlük ortalama 350-370 vatandaşımızı kaybediyoruz. Neredeyse bir köy nüfusu kadar. Biz bunları CHP’li belediye başkanları olarak çok önceden söyledik. Ancak şu ana kadar 10 milyon vatandaş aşılandı. Keşke aşılanma hızlı ve planlı yapılsaydı” diyerek vatandaşlara bir kez daha aşı olmaları çağrısında bulundu.
“ARITMA TESİSİ KONUSUNDA CİDDİYİZ”
Lütfü Savaş, Defne sınırları içerisinde yer alan arıtma tesisinin taşınması ile ilgili sorulara da samimiyetle yanıt verdi. Konunun ciddi olduğunu söyleyen Savaş, “Biz bu konuya ciddi ve politika dışında bakan herkesle konuşuyoruz. Hatay Akademik Meslek Odaları Koordinasyon Kurulu’ndan bir konuyla ilgili bir rapor hazırlamalarını istedik. Raporda sorunu nasıl çözebileceğimiz yerine nasıl çözemeyeceğimiz yazılmış. HAMOK ve biz iyi niyetliyiz. Rapor da iyi niyetli ama beklediğimiz şekilde değil” diyerek normalleşme süreci başlayınca akademisyenlerle tekrar bir araya gelip konuyu görüşeceklerini ifade etti.
SAVAŞ’TAN KANUNİ ŞARTLAR VURGUSU
Göreve geldiğinde Hatay’da sadece 2 tane arıtma tesisi olduğunu da hatırlatan Savaş, “Biz göreve geldiğimizde Hatay’da 2 arıtma tesisi vardı. Bunlar da eski sistemle çalışan tesislerdi. Biz membranlı tesis yapmaya başladık. Bu konuda samimiyiz. Fiziki ve kanuni şartlara uygun şekilde bu sorunu çözeceğiz” dedi.
CHP’li belediyelerin düzenledikleri su forumu ile çalışma yürüttüklerini de söyleyen Savaş, ülkedeki su sorununun ortak disiplinle çalışılarak çözüme kavuşturulabileceğini söyledi.
Lütfü Savaş, programın ilerleyen dakikalarında Hatay’ın kalkınması için yaptıklarını ve yapılması gerekenleri de açıkladı.
“HATAY’IN GAP’A DÂHİL OLMASI GEREKİR”
UNDP, UNICEF gibi uluslararası kuruluşların bölgede yaptığı yatırımlara ve GAP’a da değinen Savaş, “Hatay’ın GAP’a dâhil olması gerekir. Çünkü GAP’ın UNDP, UNICEF gibi uluslararası dinamiklerle iş birliği yapma şansı var. Bu bölgede 1 milyon 700 bin Suriyeli var. Çoğu da çocuk, genç ve kadın. GAP bu insanların eğitimini ve rehabilitesini yapabilir. Biz Almanya’daki kardeş şehirlerimiz Aalen ve Kiel ile birlikte Altınözü ve Reyhanlı’da okullar yaptık. Misafir de olsalar bu çocukların eğitimini ve yaşamını düşünmek zorundayız” dedi.
“ŞİRKETİMİZ T.C. YASALARINA GÖRE DENETİME AÇIKTIR”
Kırsal kalkınma projesi için hayata geçen şirket ile ilgili eleştirilere de yanıt veren Savaş, “Kırsal kalkınma projesi için kurduğumuz şirket Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre denetime açık bir şirkettir. Şirketin yöneticileri bu şehrin insanı ve herhangi bir suça karışmamış insanlar. Bu şirket iyi niyetle kuruldu ve 2 yıl içinde ülkeye ve belediyelere örnek olacak. Kadınlarımıza sebzelerimizi, çiçeklerimizi ürettireceğiz. Bazı şeyleri kooperatifler aracılığıyla bir yere kadar yapabiliyorsunuz. Daha fazlasını yapmak için şirket kuruldu” dedi.
“EXPO ALANLARI UZUN YILLAR YAŞAYACAK”
Lütfü Savaş, EXPO alanları hakkında da açıklamalarda bulundu. Hatay’ın gerçekleri ve geleceği ile ilgilendiğini söyleyen Savaş, “Sayın Mehmet Yeloğlu’nun alanı ziyaret etmesinden memnun oldum. Ahlaklı bir davranış sergiledi. EXPO’nun kar edip etmeyeceğini sordu. Ancak belediyeler kar amaçlı kurumlar değildir. EXPO’yu yaparken herhangi bir rant elde etmek için yapmadık. Bugüne kadar bir tane konser alanımız, zengin medeniyet geçmişimizi anlatacağımız alanımız yoktu. EXPO kültürel ekonomik, turistik, eğlence ve eğitim faaliyetleri olarak uzun yıllar yaşayacak” dedi.
Başkan Lütfü Savaş’a HATSU’daki işçilere sendika baskısı yapılıp yapılmadığı soruldu. Konunun sendikaların kendi arasındaki mücadelesi ile alakalı olduğunu söyleyen Savaş, bu konuda objektif olduğunu ve her iki tarafa da kapıları kapatmamak gerektiğini ifade etti.
BAŞKAN SAVAŞ SON NOKTAYI KOYDU
Lütfü Savaş, araç kiralama konusunu sürekli gündemde tutan iktidar partisi milletvekili Abdulkadir Özel’e bir kez daha yanıt verdi. Bu konunun Hatay Valiliği ve Sayıştay tarafından incelendiğini hatırlatan Savaş, “Valiliğimiz, Sayıştay ve müfettişler inceledi. Herkes teşekkür etti. Mahkemeye verildik ancak dava açılmasına bile gerek görülmedi. Bunlara rağmen hala temcit pilavı gibi önümüze getiriyorlarsa demek ki konuşacak başka şeyleri yok. Sayın Abdulkadir Özel lütfen Ordu Büyükşehir Belediyesinin yaptığı ihaleyi de incelesin. Bu ihaleyi en ucuza yapan biziz” diyerek eleştirilere son noktayı koydu.
“HATAY’I İKİYE AYIRMAK İSTEYENLERİN GÜCÜ YETİYORSA YAPSIN”
Programda İskenderun’un il olma konusu bir kez daha gündeme geldi. Hatay’ın Akdeniz’deki enerji kaynaklarına en yakın yer olduğunu söyleyen Savaş, “Hatay, jeostratejik bir yer ve bunun gibi birçok önemli özelliğe sahip. Hatay’ın gelirinin yüzde 70’i limanlar ve demir çelik sayesinde İskenderun bölgesindedir. İskenderun’u çıkarırsanız Hatay, Hakkari gibi 6. Teşvik Bölgesine dönüşür. Nüfusu ve ekonomisi güçlü olan bir şehrin mi sesi daha gür çıkar yoksa ikiye bölünmüş bir şehrin mi? 5 yıllık ikbal için bunlar konuşulmaz. Türkiye Cumhuriyeti’nin bekası için ne geriyorsa devletimiz kendi çözmeli. Gazi Mustafa Kemal Atatürk bunu çözmüş ve bize miras bırakmıştır” diyerek Hatay’ı ikiye ayırmak isteyenlerin gücü yetiyorsa bunu yapsın dedi.
Başkan Lütfü Savaş, Antakya Vakıf İşhanı alanı ile ilgili olarak da “Orası için ön anlaşma yaptık. Biz oranın altına otopark yapmak istiyoruz. Ancak altında tarihi eser varsa bunu yapamayız. Öyle bir durum olursa da bu konu hakkında gerekli mücadeleyi veririz” dedi.
ATAKAŞ HATAYSPOR’DA HEDEF AVRUPA
Programın son bölümünde Atakaş Hatayspor konuşuldu. Bordo-beyazlıların Avrupa’ya gitme ihtimalini yüzde 51 olarak gördüğünü söyleyen Savaş, “Takımımız Avrupa için hazır. Kalan 2 maçta rakiplerimize göre daha şanslı fikstüre sahibiz. UEFA’ya kalırsak 4 ya da 5 futbolcu takviyesi yapacağız. Kalamazsak kadromuzu gençlerle takviye edeceğiz. Sezon öncesi kampa da genç futbolcuları götüreceğiz” diyerek yeni sezona daha avantajlı başlayacaklarını söyledi.
Atakaş Hatayspor’un tapulu bir tane bile malı olmadığını hatırlatan Savaş, “Tesis yapmak istediğimiz bölgeyi satın almak istiyoruz. Orayı alırsak Hatayspor ilk kez bir mülk sahip olacak. İktidar partisi vekillerimiz konuyu biliyor. Sayın Hüseyin Yayman konu ile ilgileneceğini söyledi” dedi.
SAVAŞ’TAN ASKIDA FATURA HATIRLATMASI
Programın sonunda HATSU’nun Askıda Fatura uygulamasında 2 bin 400 faturanın hayırseverlerle buluşmak için beklediğinin altını çizen Savaş, “Bu uygulamamızda ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızı hayırseverlerle buluşturuyoruz. Herkes kendi gücünde bu vesile ile hayır yapabilir” diyerek herkesin yaklaşan Ramazan Bayramı’nı kutladı.